Proiect de trei milioane de euro pentru deschiderea pentru turişti a Cetăţii Bathory

Primăria oraşului Şimleu Silvaniei vrea să deschidă pentru turişti Cetatea Bathory - care a constituit, în secolul al XVI-lea, reşedinţa familiei princiare Bathory - în urma unui proiect care va fi depus prin Programul Operaţional Regional (POR), investiţia fiind estimată la trei milioane de euro.

188 afișări
Imaginea articolului Proiect de trei milioane de euro pentru deschiderea pentru turişti a Cetăţii Bathory

Blazonul casei Bathory (Imagine: www.wikipedia.org)

Primarul oraşului Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că finanţarea va fi accesată prin POR - Axa 5 "Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului" şi va permite realizarea intervenţiilor urgente la obiectivul istoric din centrul oraşului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Vrem să depunem în perioada următoare un proiect prin POR, pentru accesarea unei finanţări de trei milioane de euro care să ne permită executarea unor lucrări de strictă urgenţă la Cetatea Bathory, pentru ca, într-o etapă secundă, să achiziţionăm dotările aferente amenajării cetăţii ca muzeu deschis turiştilor", a declarat Septimiu Ţurcaş.

Potrivit sursei citate, pentru consolidarea şi reabilitarea integrală a cetăţii ar fi nevoie de circa şase-şapte milioane de euro, dar o investiţie de trei milioane de euro este suficientă pentru ca fosta reşedinţă a familiei princiare Bathory să poată fi deschisă vizitatorilor.

"Suma ne va permite protejarea şi conservarea ruinelor, a bastionului, asigurarea scurgerii corespunzătoare a apelor pluviale, montarea de drenuri şi tuburi de canalizare, precum şi realizarea unor lucrări de consolidare a zidurilor. Consider că, dacă ducem la bun sfârşit acest proiect, numărul celor care vor vizita oraşul Şimleu Silvaniei va creşte considerabil, la fel şi numărul serviciilor turistice şi veniturile localităţii", a declarat primarul.

Acesta a spus că, dacă proiectul care va fi depus la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest va fi declarat eligibil, lucrările ar putea fi făcute în trei ani.

Cetatea Bathory, care datează din secolul al XVI-lea, este declarată monument istoric şi constituie principalul obiectiv turistic din Şimleu. Specialiştii consideră cetatea ca fiind mai mult un castel rezidenţial, care reprezintă arhitectura renascentistă din Transilvania, având două incinte fortificate, construite în două etape.

În prezent, Cetatea Bathory păstrează pavilionul porţii, cu două niveluri, deasupra unui gang boltit, două turnuri, un bastion şi o parte din zidurile de apărare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici