PROIECT: Uniunea Artiştilor Plastici şi Uniunea Scriitorilor nu vor plăti impozite sau taxe pentru terenurile aferente clădirilor deţinute

Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Uniunea Scriitorilor din România nu vor mai plăti impozite sau taxe pe terenurile aferente clădirilor pe care le deţin pentru activităţi fără scop lucrativ, potrivit unui proiect de lege iniţiat de deputatul PNL Ioan Tămâian.

427 afișări
Imaginea articolului PROIECT: Uniunea Artiştilor Plastici şi Uniunea Scriitorilor nu vor plăti impozite sau taxe pentru terenurile aferente clădirilor deţinute

Proiect: Uniunea Artiştilor Plastici şi Uniunea Scriitorilor nu vor plăti impozite sau taxe pentru terenurile aferente clădirilor deţinute (Imagine: Catalina Filip/ Arhiva Mediafax Foto)

"Nu se datorează impozit/taxă pe teren pentru (…) terenurile aferente clădirilor utilizate de Uniunea Artiştilor Plastici din România, Uniunea Scriitorilor din România, cât şi de filialele acestora, primite în mod gratuit de la autorităţile publice locale, pentru activităţi fără scop lucrativ", se menţionează în proiectul de lege.

Noul Cod fiscal conferă consiliilor locale posibilitatea de a acorda scutiri şi reduceri la impozite/taxe pentru clădirile şi terenurile utilizate de organizaţii non profit pentru activităţile fără scop lucrativ, dar lasă, totuşi, la latitudinea autorităţilor locale posibilitatea de acordare a scutirilor şi reducerilor. Această situaţie ''a creat şi va crea cu siguranţă regimuri discriminatorii, neuniforme pentru activitatea acestor uniuni'', potrivit unui comunicat de presă semnat de Tămâian.

"Doar aşa se poate răspunde nevoilor reale, actuale, ale creatorilor, în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii de creator în concordanţă cu standardele europene, pentru promovarea şi susţinerea artei româneşti contemporane, statuate şi prin Constituţia României. Chiar dacă statutul de utilitate publică reglementează o serie de facilităţi de care beneficiază Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Uniunea Scriitorilor din România, se dovedesc însă a fi insuficiente. Îmi exprim speranţa ca propunerea legislativă să devină cât mai curând lege şi de aceea fac un apel tuturor parlamentarilor să o voteze , pentru ca domeniul cultural să primească o gură de oxigen", afirmă deputatul PNL.

Proiectul de lege a fost depus joi la Parlament şi este susţinut de 165 de parlamentari din toate partidele politice.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici