Propunerea privind publicarea declaraţiilor de interese ale ziariştilor, respinsă de Comisia juridică

Propunerea senatorului PDL Iulian Urban ca jurnaliştii din presa scrisă şi audio-vizual să fie obligaţi să îşi facă publice declaraţiile de interese nu a fost acceptată, marţi, de senatorii din Comisia juridică.

41 afișări
Imaginea articolului Propunerea privind publicarea declaraţiilor de interese ale ziariştilor, respinsă de Comisia juridică

Propunerea privind publicarea declaraţiilor de interese ale ziariştilor, respinsă de Comisia juridică

Senatorul PDL a prezentat, marţi, în Comisia juridică, la dezbaterea unui proiect de lege de modificare a Legii de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate, amendamentul prin care propunea ca ziariştii să aibă obligaţia de a-şi publica declaraţiile de interese. Amendamentul nu a întrunit, însă, majoritatea voturilor membrilor Comisiei juridice a Senatului.

Urban a propus ca respectivele declaraţii de interese să fie făcute publice pe pagina de internet a ANI, într-o secţiune specială.

"ANI nu are atribuţii de control şi de sanţiune în ceea ce priveşte aceste declaraţii. Este un prim-pas, prin care sperăm ca aceste legături bolnăvicioase care s-au creat de foarte multe ori între mediul politic, banul public şi o parte din jurnalismul din România să reuşească să fie eliminate în bunul interes al tuturor părţilor implicate", a fost de părere senatorul PDL.

În replică, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădanei, a arătat că acest amendament, aşa cum este el formulat, "pune greutatea pe jurnalist".

Avădanei a arătat că se face o suprapunere între Codul de conduită, Codul deontologic, autoreglementare şi lege.

Ea a apreciat că jurnalistul va evita să se afle într-o situaţie de conflict de interese, adică aceea de a scrie despre o afacere în care are interese pecuniare.

De asemenea, Liana Ganea, director al Agenţiei de Monitorizare a Presei, a precizat că, în prezent, Convenţia Organizaţiilor de Media, împreună cu Clubul Român de Presă, împreună cu Asociaţia Ziariştilor din România, fac eforturi imense pentru a găsi mecanisme de implementare a Codurilor deontologice.

La dezbaterea priectului de lege de modificare a Legii privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Integritate, preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a făcut observaţia că PDL intenţionează să adopte o lege împotriva jurnaliştilor. "Mă gândeam că PDL, prin vocea domnului Băsescu, va da o lege împotriva mogulilor, dar văd că o dă împotriva jurnaliştilor", a opinat Greblă.

Senatorul PDL Iulian Urban a depus, la începutul lunii februarie, la Comisia juridică, un amendament la Legea de funcţionare a ANI conform căruia toţi jurnaliştii vor trebui să depună declaraţii de interese, susţinând că demersul său reprezintă asigurarea unei "transparentizări" a presei.

Recomandarea ca jurnaliştii să-şi facă publică declaraţia de interese sau să o depună la managerii companiilor de presă este inclusă în Codul Deontologic al CRP, deci există ca măsură de autoreglementare a profesiei, a declarat atunci Indira Crasnea, preşedintele CRP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici