Crasnea(CRP): Recomandarea privind declaraţia de interese este inclusă în Codul Deontologic al CRP

Recomandarea ca jurnaliştii să-şi facă publică declaraţia de interese sau să o depună la managerii companiilor de presă este inclusă în Codul Deontologic al CRP, deci există ca măsură de autoreglementare a profesiei, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, Indira Crasnea, preşedinta CRP.

58 afișări
Imaginea articolului Crasnea(CRP): Recomandarea privind declaraţia de interese este inclusă în Codul Deontologic al CRP

Crasnea(CRP): Recomandarea privind declaraţia de interese este inclusă în Codul Deontologic al CRP

"Grija domnului senator PDL Urban faţă de onestitatea jurnaliştilor este remarcabilă şi înduioşătoare. Seamănă cu cea a diverselor personaje mai mult sau mai puţin publice, care au făcut un sport la modă din demonizarea noastră, întreţinând confuzii voite şi reducându-ne deliberat la acelaşi numitor. Eu cred că domnul senator PDL înţelege sensul autoreglementării unei meserii vocaţionale. Mai puţin metaforic, îl asigur că suntem capabili să ne facem curat în curte şi curtea noastră ne priveşte exclusiv", a mai declarat Crasnea.

Articolul 8 din Codul Deontologic al Clubului Român de Presă recomandă ca "ziariştii, în spiritul independenţei profesionale în realizarea materialelor publicate, să depună o declaraţie de interese. Ziariştiilor care conduc redacţii li se recomandă să facă o declaraţie publică, pe site-ul societăţilor de presă, iar ziariştilor fără poziţii de conducere (incluzând liber-profesioniştii) li se recomandă să depună la conducerile profesionale şi patronale ale societăţilor de presă o astfel de declaraţie, în regim confidenţial. În absenţa unor asemenea declaraţii, se va putea consemna că jurnaliştii în cauză nu se consideră în situaţie de conflict de interese".

Senatorul PDL Iulian Urban a depus, la Comisia juridică, un amendament la Legea de funcţionare a ANI conform căruia toţi jurnaliştii vor trebui să depună declaraţii de interese, susţinând că demersul său reprezintă asigurarea unei "transparentizări" a presei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici