Răzbunare pentru moartea lui Aaron Swartz: Ce mesaj a postat Anonymous pe site-ul unei agenţii guvernamentale din SUA

Hackeri din cadrul Anonymous au postat un mesaj pe site-ul unei agenţii guvernamentale americane, cerând reformarea sistemului judiciar, într-o acţiune pentru răzbunarea morţii activistului Aaron Swartz, gruparea avertizând că va dezvălui informaţii compromiţătoare despre Departamentul Justiţiei.

858 afișări
Imaginea articolului Răzbunare pentru moartea lui Aaron Swartz: Ce mesaj a postat Anonymous pe site-ul unei agenţii guvernamentale din SUA

Răzbunare pentru moartea lui Aaron Swartz: Ce mesaj a postat Anonymous pe site-ul unei agenţii guvernamentale din SUA

Conform site-ului postului CBS, hackeri care pretind că fac parte din gruparea Anonymous au blocat site-ul Comisiei americane pentru Sentinţe, postând ilegal următorul mesaj:

"Cetăţeni ai lumii: Anonymous a urmărit de ceva timp, cu preocupare, direcţia justiţiei din Statele Unite. Am asistat la devierea acestui sistem de la ideile nobile pe baza cărora a fost creat. Am văzut erodarea acestui proces, deteriorarea drepturilor constituţionale, uzurparea autorităţii legitime a instanţelor şi înlocuirea ei cu discreţia sau cu procurorii. Observăm cum legile sunt folosite din ce în ce mai puţin pentru a face dreptate şi din ce în ce mai mult pentru exercitarea controlului, autorităţii şi puterii în interesul actelor de reprimare şi câştigurilor personale", se arată în mesajul semnat "Anonymous".

Potrivit CNN, hackerii susţin că au pătruns în servere ale unor agenţii americane, au copiat informaţii sensibile despre Departamentul american al Justiţiei şi ameninţă că le vor publica în următoarele zile.

Acţiunea este, conform hackerilor, menită să răzbune moartea activistului Internet Aaron Swartz, care s-a sinucis pe 11 ianuarie, la vârsta de 26 de ani. Familia şi prietenii lui Swartz susţin că acesta s-a sinucis pentru că era persecutat de procurorii federali americani.

Aaron Swartz s-a sinucis prin spânzurare, în locuinţa sa din Brooklyn, New York, au stabilit autorităţile americane. Un geniu al informaticii, Swartz a colaborat la o versiune iniţială a popularului instrument online RSS - care permite accesul automat la noi conţinuturi publicate online -, iar ulterior a devenit unul dintre cofondatorii Reddit, un site devenit un mijloc de exprimare pentru activiştii Internetului.

Un susţinător pasionat al justiţiei sociale, Swartz a înfiinţat grupul Demand Progress, care a jucat un rol crucial în campania de convingere a Congresului american să retragă proiectul de lege antipiraterie online (Stop Online Piracy Act), care a suscitat o puternică opoziţie în rândul principalilor actori din domeniul Internetului. Swartz credea că publicul trebuie să aibă acces gratuit la informaţie.

În iulie 2011, Swartz a fost pus sub acuzare pentru furt de date online, după ce ar fi spart sistemul de computere al Massachusetts Institute of Technology şi ar fi descărcat 4,8 milioane de documente din baza de date academice a institutului, disponibilă pe bază de abonament.

Swartz risca o pedeapsă de până la 35 de ani de închisoare şi o amendă de până la un milion de dolari. A pledat nevinovat, iar procesul era programat să înceapă în luna aprilie a acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici