Regizorul britanic Mike Leigh va prezida juriul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2012

Regizorul britanic Mike Leigh va prezida juriul ediţiei din 2012 a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, care se va desfăşura în perioada 9 - 19 februarie, au anunţat organizatorii evenimentului.

89 afișări
Imaginea articolului Regizorul britanic Mike Leigh va prezida juriul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2012

Regizorul britanic Mike Leigh va prezida juriul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2012 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mike Leigh, în vârstă de 68 de ani, îi urmează în această funcţie actriţei Isabella Rossellini, care a prezidat ediţia din 2011 a Berlinalei.

Cineastul britanic a regizat câteva filme aclamate de criticii de specialitate şi bine primite de public, precum "Secrets & Lies", "Vera Drake", "Naked" şi "Another Year".

"Secrete şi minciuni/ Secrets & Lies" a primit Palme d'Or la Cannes în 1996, iar "Dezgolit/ Naked" a fost recompensat cu premiul pentru regie, tot pe Croazetă, în 1993.

Filmul său "Vera Drake" a câştigat Leul de Aur la Veneţia în 2004.

La Berlin, Mike Leigh a fost premiat, în mod indirect, pentru filmul său "Despre fericire şi alte nimicuri/ Happy-go-Lucky", întrucât actriţa principală din această peliculă, Sally Hawkins, a câştigat trofeul pentru interpretare feminină, cu ocazia celei de-a 58-a ediţii a festivalului, în anul 2008.

Cel mai recent film regizat de Mike Leigh, intitulat "Un an din viaţă/ Another Year", a fost nominalizat la premiile Oscar şi a fost selecţionat în competiţia oficială de la Cannes în 2010.

De-a lungul carierei sale, Mike Leigh a fost nominalizat de şapte ori la premiile Oscar, însă nu a câştigat niciodată acest trofeu.

Aproximativ 300.000 de spectatori plătitori de bilete au participat la ediţia din 2011 a Berlinalei. Aproape 20.000 de acreditări au fost atribuite profesioniştilor veniţi din 116 ţări, din care 3.900 au fost jurnalişti.

Juriul Berlinalei 2011 l-a premiat pe cineastul iranian Asghar Farhadi, dar şi pe filmul său "Nader şi Simin, o despărţire" - care a câştigat principala distincţie a festivalului, Ursul de Aur, dar şi ambele premiile de interpretare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici