Filme din SUA, Mexic, Ungaria şi Franţa, în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin 2011

Un număr de 16 lungmetraje vor concura în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (10 - 20 februarie) pentru Ursul de Aur, informează un comunicat al organizatorilor.

37 afișări
Imaginea articolului Filme din SUA, Mexic, Ungaria şi Franţa, în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin 2011

Filme din SUA, Mexic, Ungaria şi Franţa, în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin 2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, selecţia oficială numără 22 de pelicule, dintre care 16 intră în cursa pentru Ursul de Aur.

Filmele care vor intra în competiţie sunt:

În selecţia oficială vor mai fi prezentate filmele:

  • "My Best Enemy", de Wolfgang Murnberger,

  • "Service Entrance", de Philippe Le Guay,

  • "Almanya", de Yasemin Samdereli,

  • "Pina", de Wim Wenders, şi

  • "True Grit", de Joel şi Ethan Coen.

De asemenea, vor avea loc două proiecţii speciale: "Offside", de Jafar Panahi, şi "Cave of Forgotten Dreams", de Werner Herzog.

Chiar dacă lipseşte din competiţia oficială, România este reprezentată la Berlinală la capitolul scurtmetraj.

Astfel, peliculele "15 iulie", de Cristi Iftime, şi "Apele Tac", de Anca Lăzărescu, au fost selectate în competiţia dedicată scurtmetrajelor din cadrul celei de-a 61-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

"15 iulie", de Cristi Iftime, este o producţie românească şi are o durată de 12 minute, în timp ce "Apele Tac", de Anca Miruna Lăzărescu, este o coproducţie România/ Germania şi are 31 de minute.

Cele două pelicule concurează cu alte 23 de filme din 20 de ţări.

Filmele vor concura pentru premiile Ursul de Aur, Ursul de Argint (marele premiu al juriului), DAAD Short Film Prize şi pentru o nominalizare la premiul Academiei de Film Europene pentru cel mai bun scurtmetraj.

Anul acesta, secţiunea dedicată scurtmetrajelor - Berlinale Shorts - împlineşte cinci ani.

Juriul competiţiei este format din fotograful şi cineastul american Nan Goldin, regizorul şi directorul Sam Spiegel Film and Television School, Renen Schorr, şi regizorul şi producătorul tunisian Ibrahim Letaief.

Câştigătorii vor fi anunţaţi pe 19 februarie.

Anul trecut, România a fost reprezentată tot de două scurtmetraje la Berlinale Shorts: "Derby" de Paul Negoescu şi "Colivia" de Adrian Sitaru.

Acestea s-au alăturat filmelor "Eu când vreau să fluier, fluier", inclus în competiţia oficială, şi "Portretul luptătorului la tinereţe"- prezentat în secţiunea Forum. De altfel, "Eu când vreau să fluier, fluier" a câştigat două distincţii la Berlinala din 2010: trofeul Alfred Bauer şi premiul juriului. Tot atunci, Adrian Sitaru a câştigat premiul serviciului german de schimb academic (DAAD) la Berlinale Shorts.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici