Regizorul Danis Tanović a câştigat premiul UE Media pe anul 2014

Regizorul bosniac Danis Tanović este câştigătorul premiului MEDIA al Uniunii Europene pe anul 2014.

57 afișări
Imaginea articolului Regizorul Danis Tanović a câştigat premiul UE Media pe anul 2014

Danis Tanović (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Acest premiu este decernat celui mai bun nou proiect cinematografic, care are potenţialul de a avea succes la public, eligibil pentru finanţare în cadrul programului MEDIA al UE destinat cinematografiei, informează screendaily.com.

Distincţia îi va fi înmânată regizorului danez de Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, cu ocazia Festivalului de Film de la Cannes, pe 17 mai.

Danis Tanović va împărţi acest premiu cu scenaristul Predrag Kojovic şi cu producătorul Amra Baksic Camo, pentru filmul "What Are You Looking At?". Acest lungmetraj spune povestea unui erou de război care trăieşte în exil, dar decide să se întoarcă în Sarajevo, după 20 de ani, pentru a-l ajuta pe fratele său Jasmin, implicat într-un conflict cu Keke, fratele principalului mafiot din oraş.

Danis Tanović, născut pe 20 februarie 1969, este un regizor şi scenarist bosniac. El a devenit celebru după ce a regizat şi scris scenariul pentru filmul "No Man's Land" din 2001, care a fost recompensat cu premiul Oscar în acel an la categoria "cel mai bun film străin". Considerat unul dintre cei mai buni cineaşti bosniaci din generaţia sa, Danis Tanović este foarte apreciat de criticii de specialitate pentru filmele sale. În 2003, Danis Tanović a fost membru al juriului de la Festivalul de Film de la Cannes. Printre cele mai recente filme ale sale se numără "Triage" (2009), cu Colin Farrell, Paz Vega şi Christopher Lee, şi "Cirkus Columbia" (2010), cu Miki Manojlovic şi Mira Furlan.

Premiul UE MEDIA a fost decernat în 2012 cineastului iranian Asghar Farhadi, iar, în 2013, regizorului danez Thomas Vinterberg.

Premiul MEDIA al Uniunii Europene este decernat celui mai bun proiect cinematografic care are potenţialul de a avea succes de public, selecţionat dintre proiectele prezentate în 2014 pentru finanţare în vederea dezvoltării în cadrul programului MEDIA. Proiectul câştigător poate fi un film de ficţiune, de animaţie sau un documentar, dar trebuie să fie difuzat în cinematografe. Costurile de dezvoltare, eligibile pentru finanţare în cadrul programului MEDIA, includ elaborarea scenariului, distribuirea actorilor principali, constituirea echipei de filmare şi pregătirea planului de finanţare, marketingul iniţial şi producţia pilot. Câştigătorul este selecţionat de un comitet format din experţi independenţi şi din reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Agenţiei Executive pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură care administrează programul MEDIA.

Anul 2014 marchează începutul unei noi ere pentru programul MEDIA, care devine parte a programului Europa creativă. Noul program va continua să susţină producţia cinematografică, formarea şi distribuţia şi va crea un nou fond de garantare a împrumuturilor care va facilita accesul la finanţare pentru sectoarele culturii şi creaţiei. Programul MEDIA îi ajută pe cineaşti să devină cunoscuţi la nivel internaţional şi măreşte competitivitatea industriei de film europene.

Se preconizează că programul Europa creativă va dispune de un buget de circa 1,3 miliarde de euro în perioada 2014-2020, în creştere cu aproape 9% în comparaţie cu fostele programe MEDIA şi Cultura.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici