Regizorul şi scenaristul american Paul Schrader susţine un masterclass, sâmbătă, în Capitală

Regizorul şi scenaristul american Paul Schrader va susţine, sâmbătă, de la ora 14.00, în sala de cinema a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" (UNATC) din Bucureşti, un masterclass pentru iubitorii cinematografiei din România.

120 afișări
Imaginea articolului Regizorul şi scenaristul american Paul Schrader susţine un masterclass, sâmbătă, în Capitală

Paul Schrader (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, accesul la eveniment este permis inclusiv persoanelor din afara instituţiei, nefiind percepută o taxă de participare.

Paul Schrader se află în România pentru a filma cel mai recent lungmetraj al său, "The Dying of the Light", un thriller care îi are în distribuţie pe actorii Nicolas Cage, Anton Yelchin şi Irène Jacob.

Anterior, regizorul a lucrat cu actori precum Nastassja Kinski, Richard Gere, Nick Nolte, Sissi Spacek, Willem Dafoe şi Susan Sarandon. A realizat filme precum "American Gigolo" (1980), "Oamenii-felină/ Cat People" (1982), "Mishima: A Life in Four Chapters" (1985) şi "Atenţie la aparat!/ Auto Focus" (2002).

Ca scenarist, acesta a colaborat cu Martin Scorsese, pentru "Şoferul de taxi/ Taxi Driver" (1976), "Taurul furios/ Raging Bull" (1980), "Ultima ispită a lui Iisus/ The Last Temptation of Christ" (1988) şi "Între viaţă şi moarte/ Bringing Out the Dead" (1999), dar şi cu Brian De Palma, pentru "Obsesia/ Obsession" (1976), şi Peter Weir pentru "The Mosquito Coast" (1986).

A activat în domeniul criticii de film, semnând volumul "Transcendental Style in Film. Ozu, Bresson, Dreyer" (1972) şi eseul "Notes on Film Noir". În ultimii ani, regizorul susţine conferinţe pe tema istoriei filmului văzută ca istorie a tehnologiei.

Cel mai recent film pe care l-a încheiat Schrader, controversatul "The Canyons", scris de Bret Easton Ellis, a avut premiera mondială în 2013, la Festivalul de la Veneţia. Având accente puternice de film noir, povestea este plasată într-un Hollywood înfăţişat destul de cinic: corupt, mercantil şi complet lipsit de exuberanţă şi de entuziasm creativ.

"La un nivel, «The Canyons» e o poveste horror măcinată de acid, precisă vizual şi tonal, despre suflete care bântuie într-un iad hipermaterialist şi e concentrată în jurul unei interpretări actoriceşti neînfricate şi, cred eu, uluitoare din partea lui Lindsay Lohan. La alt nivel, e o sursă de inspiraţie şi un exemplu pentru noi toţi: e dificil, pentru mine, să îmi imaginez alt om de film de statura lui Paul Schrader plonjând în lumea filmelor făcute prin crowdfunding, cu atât mai mult să o facă cu atâta fervoare, devotament şi rigoare", a afirmat criticul Kent Jones despre filmul regizat de Schrader.

Paul Schrader este un personaj-cheie al inovării cinema-ului american, de la "noul Hollywood" al anilor '70 - '80 până la alternativele recente de realizare a filmelor în regim independent. Masterclass-ul, moderat de scenarista Raluca Mănescu, are loc cu câteva zile înaintea plecării lui Paul Schrader din România, fiind astfel un eveniment de neratat pentru iubitorii de film.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici