Renumitul scriitor Amitav Ghosh şi-a anulat vizita în România. El susţine că a fost insultat de un consul român

Amitav Ghosh, un multipremiat scriitor indian stabilit în SUA, şi-a anulat vizita pe care o avea programată în octombrie în România, unde are de altfel rude, spunându-i editorului său de aici că a fost insultat de un consul al României de la New York când a solicitat viza.

2723 afișări
Imaginea articolului Renumitul scriitor Amitav Ghosh şi-a anulat vizita în România. El susţine că a fost insultat de un consul român

Amitav Ghosh (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vizita la Bucureşti a scriitorului indian Amitav Ghosh, programată în perioada 12 - 13 octombrie, a fost anulată în urma solicitării vizei de către autor la Consulatul României de la New York. Scriitorul indian este stabilit în SUA, unde are drept de şedere, şi urma să plece în turneu pentru lansarea celui mai recent roman al său, "Un fluviu de fum", tradus şi în română la Editura Taj, la sfârşitul lunii septembrie.

Turneul ar fi inclus Cehia, Olanda, Norvegia şi România, pe care scriitorul a mai vizitat-o, el având rude în Transilvania. De această dată, urma însă să îşi lanseze la Bucureşti cel mai recent roman, publicat la Editura Taj.

Editorul său Adelina Patrichi de la Editura Taj a relatat pentru MEDIAFAX de ce scriitorul şi-a anulat vizita în România. Pentru a-i obţine viza pentru România, ea s-a adresat mai întâi Ambasadei României de la Washington, care a îndrumat-o către Consulatul de la New York. De pe 3 iulie, a început un schimb de e-mailuri între editor şi unul din consulii de la New York - Simona Boşcăneanu. Au fost şapte e-mail-uri de fiecare parte, consulul dând dovadă de foarte multă amabilitate, până ce a fost finalizat dosarul cu actele necesare de la editură, a spus Patrichi. Astfel, în data de 10 iulie, totul era pus la punct pentru obţinerea vizei, scriitorul urmând să se prezinte la consulat cu alte câteva documente, ca asigurarea medicală şi paşaportul, ceea ce s-a întâmplat pe 13 august. Viza ar fi trebuit eliberată în mod normal în două zile, a mai precizat Patrichi.

Deşi până atunci ea comunicase cu Ghosh doar prin intermediul agentei acestuia, după întrevederea cu consulul Simona Bocşăneanu, scriitorul a contactat-o personal pentru a o anunţa că nu i-a fost acordată viza şi că nu mai revine la consulat cu o nouă solicitare.

"Ca veteran al vizelor, tocmai am avut cea mai urâtă experienţă", i-a spus acesta, numind-o pe Bocşăneanu "really insulting" (foarte insultătoare), a povestit Patrichi. Consulul ar fi ţipat la el în continuu în timpul întrevederii în care a căutat tot felul de nereguli la dosar, în cele din urmă întrebând: "Unde-i cartea? Cum să dau viză fără să văd cartea?".

Motivul invocat pentru neacordarea vizei a fost legat de asigurarea medicală cu care scriitorul a călătorit până acum, şi ar fi putut reveni cu o alta care să corespundă şi pentru România şi să solicite din nou viza, dar nu a mai dorit să se întoarcă la Consulatul de la New York, a mai spus Patrichi.

În trecut, când a mai venit în România pentru a-şi vizita rudele, a obţinut fără probleme viza din India, a mai precizat Patrichi.

Agenţia MEDIAFAX a solicitat un punct de vedere al Ministerului Afacerilor Externe, acesta nefiind comunicat până la ora difuzării acestei ştiri.

Amitav Ghosh a fost finalist al premiului Man Booker în 2008, cu romanul "O mare de maci", avându-l alături pe lista lungă pe Salman Rushdie. În prezent, se află pe lista lungă a premiului Man Asian, cu romanul "Un fluviu de fum", concurând cu Haruki Murakami. Cele două cărţi reprezintă primele două părţi dintr-o trilogie ce prezintă, pornind de la o istorie romanţată a opiului, un ghid al lumii orientale, în care vorbeşte şi despre o "aroganţă a albilor", a mai spus pentru MEDIAFAX Adelina Patrichi.

"Ghosh tocmai declarase la BBC că are rude în Transilvania. Şi să nu uităm că Amitav Ghosh locuia în Calcutta pe cînd Maitreyi era în viaţă", a mai menţionat editorul pe pagina sa de Facebook.

Unul dintre cei mai mari romancieri actuali ai lumii, Amitav Ghosh s-a născut la Calcutta în 1956. A crescut în India, Bangladesh şi Sri Lanka. După studii în Delhi, Alexandria şi Oxford şi o carieră de profesor, s-a dedicat scrisului, împărţindu-şi timpul între New York şi India natală. Amestecul profund original de calitate literară şi un stil abordabil de către toate categoriile de cititori nu a întârziat să aducă scrierilor sale recunoaşterea internaţională.

În afară de intrarea romanului "O mare de maci" pe lista scurtă a premiului Man Booker Prize în anul 2008, toate cărţile lui Ghosh, scrise în limba engle­ză, au primit o sume­denie de distincţii literare, de la Arthur C. Clarke, (premiul decernat celor mai bune romane SF, pentru "Cromozomul Calcutta") şi Prix Médicis etranger, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din Franţa (1990, pentru "The Circle of Reason"), până la Sahitya Akademi Award, premiul naţional al Indiei (pentru romanul "Linii de umbră", cuprins în ambiţioasa enciclopedie "1001 de cărţi de citit într-o viaţă", editată de Peter Boxall).

În prezent, romanul "Un fluviu de fum", a doua carte din trilogia "IBIS" a intrat pe lista lungă a premiului Man Asian Lite­ra­ry Award, urmând ca în 2012 să se anunţe lista scurtă şi câştigătorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici