REPORTAJ: România a pierdut la tenis, dar cinema-ul a mers înainte, spre "Stockholm", la gala TIFF 2014 - FOTO

"Deşi am pierdut la tenis, cinema-ul merge înainte", a declarat Tudor Giurgiu, directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), sâmbătă seară, în deschiderea galei de premiere, unde marele câştigător a fost filmul spaniol "Stockholm", în regia lui Rodrigo Sorogoyen.

220 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: România a pierdut la tenis, dar cinema-ul a mers înainte, spre "Stockholm", la gala TIFF 2014 - FOTO

REPORTAJ: România a pierdut la tenis, dar cinema-ul a mers înainte, spre "Stockholm", la gala TIFF 2014 (Imagine: Dan Tautan/Mediafax Foto)

"Deşi am pierdut la tenis, cinema-ul merge înainte. Sperăm ca Simona Halep să câştige alte turnee", a spus Tudor Giurgiu, directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, la începutul galei de premiere, care s-a desfăşurat la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.

Tudor Giurgiu a mai spus că TIFF nu înseamnă doar "film, concerte şi petreceri", precizând că festivalul a dat ocazia unor copii să se întâlnească cu cinematograful şi cu primii paşi în a învăţa despre film.

Gheaţa premiilor a fost spartă de distincţia juriului francofon câştigată de filmul "Spuma zilelor/ L'écume des jours", de Michel Gondry, o peliculă care a reuşit să transporte juriul "într-o lume onirică, unde toate simţurile ne-au fost copleşite", şi să ne facă să apreciem fiecare persoană care ne înconjoară.

"Vrem să sprijinim cineaşti aflaţi la început, care vor să filmeze fie filme de scurtmetraj, fie filme de documentare, nu numai în Cluj, ci în toată regiunea Ardealului, pentru a colabora şi pentru a stimula. (...) Să începem să construim şi aici, în Cluj, şi în tot Ardealul centre de producţie mai puternice", a spus Tudor Giurgiu, despre proiectul "Transilvania Film Fest Fund", lansat la ediţia din acest an a festivalului.

Astfel, "Fifteen Zero Thirty Three", de Iulia Matei, "Opening", de Cristina Groşan, şi "Compatibilităţi", de Alexandru Căpătoiu, au fost câştigătoarele acestei secţiunii, la gala de premiere de sâmbătă seară. "Avem nevoie de o astfel de oportunitate şi mi se pare că acest grant aduce un suflu nou şi pentru noi, dar sper că şi pentru voi", a spus Cristina Groşan, la primirea premiului.

Pe de altă parte, primul premiu al secţiunii Transilvania Pitch Stop a fost câştigat de Daniel Sandu, cu proiectul "Tata mută munţii", regizorul declarând că filmul său prezintă povestea unui bărbat ambiţios. "Avem nevoie de eroi nu doare în filme, ci şi în viaţa reală. Astăzi am reuşit să mut primul munte din calea acestui proiect", a declarat acesta. De asemenea, al doilea premiu a fost acordat proiectului "Mariţa", de Cristi Iftime.

"Juriul FIPRESCI a fost martirizat cu 12 filme, unul mai violent decât altul. (...) Ne-am purtat crucea cu bucurie", a spus în limba română Oleksii Pershko, membru al juriului FIPRESCI, după care a anunţat că filmul "Calvarul/ Calvary" de John Michael McDonagh a câştigat trofeul oferit de juriul Asociaţiei Presei Străine de Film. Totodată, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din secţiunea "Umbre" a fost câştigat de "Prizonieră/ Yardbird", de Michael Spiccia.

Un moment special al galei a fost înmânarea premiului pentru întreaga carieră acordat unei personalităţi din cinematografia europeană, anul acesta la TIFF fiind onorat regizorul Krzysztof Zanussi. "Mă întreb care este semnificaţia pentru întrega carieră. Mi-ar fi teamă să spun că înseamnă că munca mea s-a terminat, pentru că nu este adevărat. Michael Kutza, festivalul său, mi-a dat acest premiu când aveam 40 de ani. (...) Noi, oamenii în vârstă, avem nevoie de ele (premii, n.r.). Avem momente când ne pierdem respectul de sine şi când vedem premiile ce ni se acordă ne întrebăm dacă chiar suntem creativi şi putem trece peste depresiile create de respingerea filmelor noastre de către critici sau de către public. Abia aştept să vă arăt noul meu film şi vă mulţumesc pentru că le-aţi văzut pe cele de dinainte", a spus Zanussi.

Totodată, Tudor Giurgiu a anunţat că în top 10 al filmelor favorite ale publicului se află şi trei producţii româneşti: "Pruncul, petrolul si ardelenii", de Dan Piţa, "Sunt o babă comunistă", de Stere Gulea, şi "#Selfie", de Cristina Iacob. Premiul publicului, acordat unui film din competiţia TIFF, a fost câştigat de "Natură moartă/ Still Life", de Uberto Pasolini. De asemenea, pe locul al doilea s-a aflat filmul românesc "Quod Erat Demonstrandum", de Andrei Gruzsniczki.

"E a treia oară când mi se întâmplă fantastica onoare de-a fi pe această scenă. Acum cinci ani am păşit pe scenă cu aceşti pantofi roşii. Acum doi ani am făcut parte dintr-un juriu. Purtam şi atunci aceşti pantofi, asortaţi la şortul lui Corneliu Porumboiu. Acum îi port iar. Am o dilemă - nu-mi mai schimb pantofii, şi vreau mai des la Cluj. Pentru asta, am nevoie de o nevastă. Dacă ştiţi o fată îndeajuns de disperată..", a glumit regizorul Uberto Pasolini, la primirea premiului.

"E rândul unui nou regizor tânăr să primească un premiu şi mă bucur să fiu eu cea care îl acordă lui Tudor Cristian Jurgiu", a spus actriţa Ana Ularu, înmânând premiul Zilelor Filmului Românesc pentru debut filmului "Câinele Japonez/ The Japanese Dog". Tudor Cristian Jurgiu a alergat către scenă în aplauzele publicului, acesta aflându-se în momentul anunţului la balconul Teatrului Naţional din Cluj. "Am mai primit altă dată loc în rândul 4 şi n-am câştigat nimic, aşa că m-am dus la balcon", a spus emoţionat tânărul regizor, după care a mulţumit echipei sale, în special actorului Victor Rebengiuc, care joacă în pelicula premiată.

"Pentru un joc actoricesc autentic într-un film care are ca temă centrală moartea, actriţa reuşeşte să-şi calibreze minuţios emoţiile", a spus unul dintre membrii juriului Zilelor Filmului Românesc, menţiunea specială fiind acordată Sofiei Nicolaescu pentru rolul din "Trece şi prin perete", de Radu Jude. Cea care a redicat premiul a fost producătoarea Ada Solomon, care a făcut un apel pentru salvarea Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.

De asemenea, premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj a fost câştigat de producţia "Să mori de dragoste rănită/ Dying from a Wound of Love", de Iulia Rugină. "Eu nu câştig niciodată la TIFF. E al şaptelea film pe care l-am avut în competiţie, am foarte mari emoţii şi nu am crezut. (...) Vreau să mulţumesc cel mai mult din lume doamnei Angela Similea", a spus Rugină, pe scena Teatrului Naţional din Cluj.

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea lungmetraj a fost acordat filmului "Al doilea joc/ The Second Game", regizat de Corneliu Porumboiu. "E o idee simplă, o inspiraţie pentru cineaştii de pretutindeni", a spus unul dintre membrii juriului acestei secţiuni.

Seara a continuat cu celelalte premii pentru filmele din competiţia TIFF, actriţa Cristina Flutur, membru al juriului competiţiei la ediţia din acest an a festivalului, şi Lucian Mîndruţă, reprezentant al Mediafax Group, înmânând premiul pentru cea mai bună interpretare, care a fost acordat actorilor Javier Pereira şi Aura Garrido pentru rolurile din filmul "Stockholm".

Pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, Michael Kutza, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago şi membru al juriului TIFF 2014, care a mărturisit că a vizitat în cele din urmă castelul Bran, a prezentat premiul pentru cea mai bună regie, care i-a fost acordat regizorului Tomasz Wasilewski pentru "Zgârie-nori suspendaţi/ Floating Skyscrapers", din Polonia. "Eu cred în Dracula, am şi urmele care să ateste asta", a glumit Michael Kutza.

Chiar dacă a spus că ştie să-şi ascundă emoţiile, actorul Florin Zamfirescu, care a primit premiul de excelenţă, a recunoscut că acestea există. Apoi, acesta a relatat că nu a riscat să îşi facă un discurs, "pentru că oricum îl uita". "Mai ales că sunt aici, în această sală de teatru, unde am tot jucat. Mă simt onorat să fiu pe această scenă în faţa atâtor personalităţi, dar mai ales în rândul atâtor studenţi pe care nu vreau să-i dezamăgesc. Socotesc că e un punct de plecare. Am deja filmate patru filme. Îl aştept pe Călin Netzer la cotitură. Îi mulţumesc lui Nae Caranfil care mi-a promis că ne vom extinde după poetul Gării de Nord şi abia aştept să mai lucrăm împreună", a declarat Florin Zamfirescu.

Pe de altă parte, premiul special al juriului a fost acordat filmului "Viktoria", de Maya Vitkova, o coproducţie Bulgaria-România. Regizoarea i-a mulţumit lui Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF, a povestit despre dificultăţile filmului şi i-a amintit lui Tudor Giurgiu că vrea să fie la acest festival şi peste 40 de ani.

Emoţionată, actriţa Anamaria Marinca a prezentat premiul pentru întreaga carieră acordat celebrei actriţe americane Debra Winger. "Debra Winger, vă admir curajul, onestitatea, umorul subversiv, starea de conflict cu autoritatea. Vă căutam, v-am găsit, sperăm să acceptaţi acest simbol al aprecierii noastre şi să veniţi pe scenă", a spus Anamaria Marinca, invitând apoi publicul să urmărească un montaj special în onoarea actriţei Debra Winger.

Actriţa americană a mărturisit că este superstiţioasă şi că s-a speriat de numele acestui premiu. Ea a povestit că de când a ajuns în Cluj a constatat că şi românii au o grămadă de astfel de superstiţii şi a învăţat alte patru. "Nu pot accepta Lifetime Achievement Award, o să-l numesc Save The Big Screen Award în onoarea iniţiativei voastre şi sper să reuşiţi să salvaţi marele ecran în România", a afirmat actriţa.

Gala Festivalului Internaţional de Film Transilvania s-a încheiat prin anunţarea câştigătorului premiului cel mare. Trofeul i-a fost înmânat lui Rodrigo Sorogoyen, regizorul filmului "Stockholm", de actriţa Debra Winger. "Sunt foarte emoţionat, este primul meu premiu la un festival internaţional. Ba nu. Este al doilea pentru că şi actorii sunt aici (actorii Javier Pereira şi Aura Garrido au primit premiul pentru cea mai bună interpretare la TIFF, n.r.) Vă mulţumesc tuturor. Sunt foarte, foarte fericit", a declarat regizorul Rodrigo Sorogoyen.

Juriul competiţiei TIFF 2014 a fost format din: Nik Powell (preşedinte), Michael Kutza, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago, Giora Bejach, director de imagine, Janos Szasz, regizor de film şi teatru, şi Cristina Flutur, actriţă de film şi teatru.

Cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a început pe 30 mai şi se va încheia duminică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici