REPORTAJ: Tot centrul Sibiului, transformat pentru Festivalul de Teatru, la care vin 2.500 de artişti - FOTO

Peste 2.500 de artişti din 70 de ţări şi 400 de personalităţi ale teatrului se vor afla la Sibiu, unde vineri începe Festivalul Internaţional de Teatru. Sute de oameni lucrează pentru amenajarea spaţiilor unde vor avea loc cele 350 de evenimente, tot centrul oraşului urmând să fie transformat.

2082 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Tot centrul Sibiului, transformat pentru Festivalul de Teatru, la care vin 2.500 de artişti - FOTO

REPORTAJ: Tot centrul Sibiului, transformat pentru Festivalul de Teatru, la care vin 2.500 de artişti (Imagine: Ovidiu Matiu/Mediafax Foto)

Tema din acest an a festivalului este "Dialog".

La pregătirea evenimentului lucrează oameni din diferite departamente ale teatrului, voluntari, angajaţi ai mai multor companii, ai cafenelelor care vor fi transformate în săli de spectacole, ai hotelurilor şi pensiunilor unde vor fi cazaţi toţi artiştii, reprezentanţi ai ambasadelor, funcţionari publici, profesori, artişti, tehnicieni. Pe scurt, este vorba despre "o echipă uriaşă".

"Nimic nu este făcut pe genunchi. Totul se construieşte la modul meticulos, la modul serios, cu migală şi cu o echipă uriaşă în spate. Aş vrea să menţionez că în spatele acestui festival nu este numai numele meu. Eu sunt vârful de iceberg al festivalului, cel care l-am creat, cel care l-am dezvoltat de-a lungul timpului şi cel care şi-a asumat riscuri, inclusiv financiare, de-a lungul anilor. Dar bătălia mea a fost să construiesc o echipă şi un public. Fără parteneriate nu ai cum să răzbeşti într-o lume atât de intrată în competiţie pentru câştig economic, de influenţă, câştig financiar. Vreau să mulţumesc întregii mele echipe, de la cei din teatru, de la cei din festival, de la cei care sunt angajaţi în bursă, cei care sunt angajaţi la universitate şi toţi ceilalţi parteneri pe care-i am", a declarat Constantin Chiriac, directorul festivalului.

Potrivit acestuia, pregătirea festivalului nu se încheie, practic, niciodată, lucrurile fiind "înlănţuite" de la an la an. Chiriac a anunţat că deja s-au stabilit multe dintre proiectele culturale care vor fi capete de afiş în 2014, existând discuţii avansate pentru evenimente care se vor desfăşura la ediţiile din 2015, 2016 şi chiar 2017.

Pentru festivalul din acest an pregătirile au început de anul trecut, imediat după ce s-a încheiat bilanţul ediţiei a XIX-a, în perioada noiembrie - decembrie programul manifestării fiind terminat în proporţie de 90 la sută.

Coordonatorul evenimentelor outdoor, tehnicianul Silviu Scrob, care se ocupă de tot ce are loc în pieţele Sibiului şi pe bulevardul central, Nicolae Bălcescu, spune că el începe munca în septembrie, vizionând înregistrări cu toate spectacolele care sunt propuse pentru spaţiile de care răspunde.

"Selecţia se face şi în funcţie de posibilităţile locaţiilor: dacă există o trupă care este prea mică pentru Piaţa Mare, prea mare pentru Piaţa Mică şi neîncăpătoare pentru Nicolae Bălcescu trebuie să gândim ce să facem, cum o prezentăm. Dacă nu încape în Piaţa Mică, dar nu este suficient de spectaculos pentru Piaţa Mare trebuie stabilit cum va arăta spectacolul", explică tehnicianul.

Toate echipamentele necesare - pentru sunet, lumini, amplificare, mixere audio-video, microfoane, macarale, tractoare, biciclete şi orice altceva cer companiile de spectacole - se centralizează şi se fac licitaţii, Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, organizatorul evenimentului, fiind o instituţie publică.

"După ce avem toate astea, începe efectiv munca de planificare: când trebuie stins iluminatul public, cât curent este necesar, când trebuie acces la apă, de unde iau pietre, de unde iau protecţii de cabluri. Îmi fac o echipă tehnică, de vreo zece oameni, care numai cară, mută garduri, montează şahturi", povesteşte Silviu Scrob.

El spune că munca pe care o face alături de echipa sa, se înscrie în seria lucrurilor pe care nu le vede nimeni, dar fără de care nimic nu ar fi posibil.

"De exemplu, nu vede nimeni că noi începem lunea şi avem cinci zile de montaj ca festivalul să înceapă vineri: să fie scena montată, curentul tras, avize de racordare la Electrica, stins iluminat, protecţii de cabluri obligatorii. Iarăşi nu se vede faptul că în spatele deschiderii, pentru ca scena să fie funcţională, iar spectacolul de teatru din Piaţa Mare, din deschidere, să se poată întâmpla, în spate, este o echipă de vreo 23 de tehnicieni care montează infrastructuri tehnice, sunet, lumini, efecte pirotehnice, racordări la apă pentru folosire în timpul spectacolului, furnizori de heliu", adaugă Silviu Scrob.

Totodată, acesta a deconspirat câteva dintre surprizele tehnice de care vor avea parte sibienii şi turiştii care vor viziona spectacolele care se pregătesc în aer liber, în Piaţa Mare a Sibiului, practic cea mai mare scenă pe care se joacă la Festivalul de Teatru.

Cea mai spectaculoasă punere în scenă şi cea mai grea pentru tehnicieni este "Firebirds/ Păsări de foc" a Teatrului Titanick din Germania.

Pentru ca acest spectacol să aibă loc, duminică, în a treia zi de festival, va fi instalată în Piaţa Mare o macara de foarte mari dimensiuni, al cărei braţ se poate ridica la 50 de metri. Macaraua va face parte din spectacol, în timpul reprezentaţiei fiind ridicate în aer nişte maşinării, la aproximativ 20 - 30 de metri, la această înălţime fiind jucată mare parte din piesă.

De asemenea, va fi construită o pasarelă lungă de 50 de metri, pe care vor urca şi coborî maşinile din spectacol, urmând să fie folosit şi balconul Primăriei Sibiu, care mărgineşte piaţa centrală.

"Firebirds" este un spectacol care sărbătoreşte visul de a zbura.

"Cei şase piloţi temerari şi maşinăriile lor zburătoare sunt acompaniaţi de echipa de la sol (un grup de actori amatori locali) şi grupul muzical francez Fanfare Le S.N.O.B. care iau parte la competiţia aviatică. Piloţii încearcă să câştige simpatia publicului. Care dintre ei are cel mai frumos aparat de zbor? Cine va fi primul care se va desprinde de sol? În drumul lor, piloţii se confruntă cu tot felul de obstacole, cum ar fi un înger negru care este stăpânul spaţiului aerian. Toţi pionierii aerului dau greş în tentativele lor de a zbura în mod spectaculos, cu excepţia unuia care reuşeşte să-şi îndeplinească visul", se arată în caietul-program al festivalului.

Tot pentru germanii de la Titanick, Silviu Scrob a trebuit să aducă un tractoraş şi o remorcă. Cu acestea vor fi plimbaţi prin piaţa centrală câţiva muzicieni şi instrumentele lor. Scenografia spectacolului a presupus un efort tehnic deoarece muzicienii, pentru a fi auziţi în întreaga piaţă în timp ce cântă din remorca tractorului, trebuie să poarte lavaliere.

"Am găsit soluţia tehnică de a transmite semnalul wireless către scenă, de unde va fi amplificat. E o întreagă strategie. Oricum parada acestora va avea loc doar în Piaţa Mare şi pentru a nu se pierde semnalul microfoanelor", povesteşte Silviu Scrob.

Aceeaşi companie i-a cerut tehnicianului român 40 de metri de maţe de vită care vor fi folosite în spectacol, cerinţa trebuind satisfăcută până la ora începerii spectacolului.

Un alt moment impresionant al manifestărilor în aer liber va fi parada din prima zi la care vor participa aproape 150 de artişti, 47 dintre aceştia fiind pe picioroange. Trei companii s-au reunit pentru a străbate împreună zona centrală într-o paradă a costumelor, în sunet de fanfară, cu majorete şi comedianţi.

Tehnicienii vor trebui apoi să pregătească concertele artiştilor care vor urca pe scenă, printre care Smiley, Loredana, Vunk şi Şuie Paparude. Silviu Scrob spune că pentru fiecare concert există cerinţe specifice, dar artiştii respectivi şi tehnicienii din festival au mai lucrat împreună, aşa că pregătirea momentelor va fi mai uşoară.

În finalul festivalului, oamenii din departamentul tehnic vor mai avea o probă de foc: spectacolul "Pedalând spre cer" al Teatrului Tol din Belgia, "un spectacol cu îngeri şi muzicieni" care spune o poveste despre "solidaritate în zile negre".

"Un melanj de imagini cinematografice, cântece şi dansuri care culminează într-un spectacol aerian. Oraşul este atât fundal, cât şi subiect, oferind spectacolului o dimensiune inedită", scriu organizatorii în prezentarea spectacolului.

Pentru această reprezentanţie, compania belgiană vine cu nişte cercuri mari, cu diametrul de opt metri, în interiorul cărora vor fi montate pânze pe care vor fi proiectate imagini.

"Tot ceea ce companiile consideră ca făcând parte din scenografia spectacolelor, lucruri fără de care este imposibil de conceput actul artisitic, aduc cu ele sau trimit prin firme de curierat. Absolut orice altceva se furnizează de către noi", mai spune Silviu Scrob, care adaugă că primele colete au început să ajungă la teatru încă de marţi.

Dar pregătirile pentru festival nu au cuprins doar centrul Sibiului, ci se fac peste tot. Sunt 60 de spaţii pentru spectacole şi 30 de unităţi de cazare, personalul acestora sau firme specializate făcând, de asemenea, ultimele pregătiri.

Sala de sport a Colegiului Naţional "Octavian Goga" din municipiu a fost complet transformată şi va deveni sală de spectacole cu două sute de locuri.

Firma angajată pentru pregătirea locaţiei a acoperit cu draperii negre toate geamurile şi a instalat un sistem de lumini adecvat unei săli de spectacole. De asemenea, a montat mochetă peste pardoseala sălii, scaunele şi a instalat scena într-un capăt al sălii.

În acest spaţiu vor avea loc spectacole ale unor companii din Germania, Franţa, cu regizor din Marea Britanie, dar şi spectacolul "Reunificarea celor două Corei" al Teatrului Odeon din Paris, care vine pentru prima dată în România.

Spectacolul va avea loc în ultima zi de festival, sala fiind modificată din nou pentru a corespunde cerinţelor tehnicienilor francezi. Pe lângă modificarea sistemului de sunet, lumini şi a decorurilor, va fi aranjată altfel şi scena, aceasta fiind pusă de-a lungul celor 36 de metri ai sălii de sport, spectatorii stând de-o parte şi de alta. De trei zile au nevoie muncitorii pentru a aranja din nou sala, modificările urmând să fie supravegheate de specialiştii francezi.

Directorul adjunct al Colegiului Naţional "Octavian Goga" din Sibiu, Achim Stoian, a declarat corespondentului MEDIAFAX că ideea de a include sala de sport a unităţii şcolare în FITS este urmarea unui parteneriat de lungă durată între Colegiu, teatrul sibian şi Facultatea de Actorie a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu.

"Noi suntem un colegiu teoretic şi încurajăm activităţile interdisciplinare. Parteneriatul dintre unitatea noastră şi teatru s-a concretizat în mai multe proiecte, actorii venind în repetate rânduri pentru a pregăti elevii de la Cercul de teatru sau pentru a prezenta diferite recitaluri la aniversarea zilelor de naştere ale lui Octavian Goga, Lucian Blaga sau Mihai Eminescu", a spus Achim Stoian.

Potrivit acestuia, în timpul festivalului intrarea publicului la sala de sport, care se află în curtea liceului, se va face fie prin strada Mitropoliei, cu traversarea holului unităţii, fie din strada Bastionului, cu traversarea curţii interioare, personal angajat în festival sau voluntari urmând a arăta publicului calea de urmat.

De asemenea, mai multe expoziţii, spectacole, ateliere şi conferinţe vor avea loc în cafenele.

În plin centrul Sibiului este cafeneaua Atrium, un loc cunoscut pentru organizarea de teatru de cafenea. Managerul acestui local, Carmen Nistor, spune că odată cu Festivalul de Teatru se deschide, practic, sezonul turistic în Sibiu, localul fiind plin aproape non-stop în cele zece zile ale manifestării.

"Sincer, nu ştiu câţi sibieni vin la evenimente, dar sunt mulţi turişti. Mai recunoaştem unii clienţi fideli, dar, în rest, pe durata festivalului se umple cu turişti şi teresa, dacă e vreme frumoasă, şi localul, dacă plouă. Nu sunt foarte mulţi străini, dar sunt foarte mulţi din Bucureşti, Cluj şi alte oraşe mari", a declarat Carmen Nistor.

Potrivit acesteia, este pentru al treilea an consecutiv în care cafeneaua se implică în Festivalul de Teatru, pentru promovarea culturii, dar şi pentru promovarea propriei imagini.

La Cafeneaua Atrium vor avea loc, timp de şase zile, "Conversaţii culturale", serie de conferinţe susţinute de britanicul Noel Witts, dar şi spectacolul "Lipicioşii" al tinerilor actori sibieni conduşi de regizorul Bogdan Sărătean.

Producţia "Faust" a lui Silviu Purcărete împreună cu actorii Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu se joacă într-o hală industrială de la marginea oraşului.

Locul cunoscut de sibieni drept Hala Balanţa devine un loc de reper pe durata festivalului, mai fiind prezentate aici spectacolul "Woyzeck" al unui teatru din Luxembourg şi "Pescăruşul" al Teatrului German de Stat Timişoara.

Aceste trei spectacole au suscitat atât de mult interesul spectatorilor, încât sunt sold-out încă de acum două săptămâni.

La Agenţia teatrală din Sibiu, locul de unde pot fi achiziţionate biletele pentru toate spectacolele din festival, este, de asemenea, efervescenţă mare.

Ştefania Dogaru din partea agenţiei teatrale a declarat corespondentului MEDIAFAX că pentru mai multe spectacole au fost epuizate biletele, printre acestea aflându-se producţii ale unor teatre din România, Marea Britanie, Rusia, Luxembourg şi Spania.

Peste 25.000 de bilete au fost scoase la vânzare, unele cu tarif redus pentru studenţi, elevi şi pensionari, potrivit Ştefaniei Dogaru, iar cei care au cumpărat bilete sunt atât elevi de liceu, cât şi persoane trecute de prima tinereţe.

În plus, au fost editate 50.000 de cataloage cu programul festivalului care pot fi luate, gratuit inclusiv de la Agenţia teatrală, sediul teatrului şi Centrul de informaţii pentru turişti.

Agitaţia este mare în aceste zile şi la departamentul care se ocupă de primirea, transportul şi cazarea artiştilor şi a invitaţilor.

Delegaţiile străine au început să sosească, de marţi, la Sibiu, primii ajunşi fiind cei din Germania. Dacă vin cu avionul, oamenii trebuie luaţi din aeroporturi şi transportaţi la unităţile de cazare. Dacă vin cu autocarul, oamenii trebuie îndrumaţi să ajungă la Sibiu.

Un întreg departament de oameni se ocupă ca fiecare dintre cei 2.500 de artişti şi aproape 400 de invitaţi să ajungă la unitatea de cazare unde a fost repartizat, cu toate bagajele şi cu cât mai puţină bătaie de cap.

În timp ce oamenii care se ocupă de toate astea au un "centru de comandă" în interiorul teatrului, cei care trebuie să se ocupe de artişti, odată ce au fost cazaţi, fac provizii şi pregătesc camere.

"Pe durata festivalului, hotelul nostru este rezervat în proporţie de peste 90 la sută. Avem invitaţi la festival, dar şi turişti care şi-au făcut din timp rezervare pentru a participa la manifestare", a declarat corespondentului MEDIAFAX Adriana Butiuc, directorul general al unui hotel de trei stele din zona centrală a municipiului Sibiu.

Şi Primăria Sibiu este implicată în ultimele pregătiri, deoarece una dintre aleile unui parc din zona centrală va deveni Aleea Celebrităţilor, şapte stele ale unor mari personalităţi din teatru urmând a fi dezvelite în 15 iunie.

"Pentru amenajarea acestei alei, stratul asfaltic existent a fost îndepărtat şi au fost amenajate borduri, rigole şi un pavaj din lespezi de piatră. Ulterior, pe măsură ce stelele vor fi acordate artiştilor, lespezile de piatră de pe centrul aleii vor fi înlocuite cu stele din bronz", afirmă Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Potrivit acesteia, aleea Celebrităţilor are o lungime totală de 110 metri.

Mirela Gligore a anunţat, totodată, că Primăria a închis deja trei parcări din zona centrală a oraşului, astfel încât pregătirile evenimentului, dar şi spectacolele să se poată desfăşura în bune condiţii.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, spune, la rândul său, că Festivalul de Teatru dă, în fiecare an, startul evenimentelor outdoor din municipiul Sibiu.

"Festivalul Internaţional de Teatru este mai mult decât un eveniment cultural, fiind perceput de sibieni şi oaspeţii oraşului deopotrivă ca o adevărată sărbătoare a artelor spectacolului. Festivalul marchează în fiecare an începutul sezonului de evenimente outdoor în Sibiu. Centrul Sibiului se umple în această perioadă cu un public care apreciază atât valoarea actului cultural, dar şi atmosfera destinsă pe care spectacolele o oferă", a spus Klaus Iohannis.

FITS va începe vineri, deschiderea oficială având loc în Piaţa Mare şi constând în prezentarea piesei "Odiseea" a Teatrului Titanick din Germania şi un concert susţinut de Smiley, urmat de focuri de artificii.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este considerat al treilea ca mărime şi importanţă din lume, după cele de la Edinburgh şi Avignon, strângând, zilnic, circa 60.000 de spectatori.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici