Republica Moldova va avea un Centru Naţional al Cinematografiei, din 2015

Republica Moldova va avea un Centru Naţional al Cinematografiei, o instituţie care va sprijini financiar proiectele regizorilor moldoveni şi care şi-ar putea începe activitatea în 2015, după ce Parlamentul moldovean a adoptat legea care prevede înfiinţarea autorităţii.

160 afișări
Imaginea articolului Republica Moldova va avea un Centru Naţional al Cinematografiei, din 2015

Republica Moldova va avea un Centru Naţional al Cinematografiei, din 2015 (Imagine: Shutterstock)

Astfel, potrivit legii, instituţia va sprijini proiectele de film ale regizorilor moldoveni şi se doreşte colaborarea îndeaproape cu Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din România, care a susţinut câteva coproducţii România/ Moldova regizate de cineaşti moldoveni. Cel mai recent exemplu este debutul în lungmetraj al regizorului Igor Cobileanski, "La limita de jos a cerului".

Producătorul Dumitru Marian, unul dintre autorii principali şi promotori ai legii, a declarat, pentru Cineuropa, că "noua lege a cinematografiei schimbă complet modul de finanţare a sistemului local. În mod obişnuit, finanţarea filmelor era obţinută în baza unei decizii a statului, o monstruozitate moştenită de la Uniunea Sovietică, unde statul anunţa o temă şi doar proiectele care aveau acea temă primeau finanţare".

Legea stipulează că statul poate acorda câştigătorului concursului o finanţare de până la 50% din bugetul total al filmului, restul sumei fiind asigurat de producători din alte surse. De asemenea, producătorii devin proprietarii filmului. Înainte de noua legislaţie, compania de producţie a statului Moldova Film era singurul studio care putea candida pentru obţinerea unui sprijin financiar. Apoi, firma era cea care deţinea drepturile asupra producţiei.

Totodată, legea are un efect profund asupra distribuţiei filmelor, făcând loc unor noi companii. În Moldova, acest sector se află sub controlul distribuitorilor de film din Rusia, a explicat Marian, ceea ce înseamnă că filmele lansate în cinematografele moldoveneşti sunt dublate în limba rusă. Noua lege prevede ca de acum înainte "toate filmele vor fi subtitrate şi dublate în limba română". De asemenea, Marian a precizat că Centrul Naţional al Cinematografiei din Moldova va avea nevoie de ajutor din partea instituţiei omoloage din România "pentru a scăpa de influenţa rusă asupra distribuţiei filmelor".

Regulamentul-cadru al instituţiei va fi finalizat în următoarele luni, ceea ce oferă speranţa că centrul şi-ar putea începe activitatea în prima jumătate a anului 2015. În acest moment, nu există informaţii privind perioada în care s-ar putea desfăşura primul concurs de proiecte cinematografice şi nici suma totală a finanţărilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici