Revoluţia din 1989 pe înţelesul tuturor. BD Historia, un proiect vizual care aduce istoria României mai aproape de tineri

  • Fiecare tânăr trebuie să cunoască istoria ţării în care s-a născut
  • Acum, cei mici pot învăţa despre Revoluţia de la 1989 din benzi desenate
  • Tinerii devin pasionaţi de istorie şi înteleg evenimentele datorită benzii desenate
  • BD Historia este un proiect care cuprinde reviste, expoziţii şi ateliere
793 afișări
Imaginea articolului Revoluţia din 1989 pe înţelesul tuturor. BD Historia, un proiect vizual care aduce istoria României mai aproape de tineri

Sursa: BD Historia

Ni s-a spus de multe ori că dacă nu ne cunoaştem trecutul, îi vom repeta greşelile. Istoricul Adrian Majuru crede atât de mult în acest lucru încât face tot ce poate pentru ca cei mici, născuţi direct în democraţie, să înveţe cum au dus-o bunicii sau părinţii lor în Comunism.
 
Cea mai importantă lecţie pe care o predă împreună cu profesorul Mihai Grăjdeanu, într-un format total atipic, e Revoluţia din Decembrie 1989. 
 
„Este foarte important să înţeleagă locul şi momentul în care s-au născut. Ăsta este destinul de fapt. Ceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989 a ţinut de o alegere colectivă, colosală unde, ce să vezi, s-a întâmplat să-şi strângă cu toţii mâna şi să aibă un singur cuvânt legat de libertate şi de adevăr”, spune Adrian Majuru.
 
Poate că pare simplu să faci câteva desene, dar nu este chiar aşa. Pentru ca pe hârtie Revoluţia să prindă viaţă şi sens, pe înţelesul unui copil care n-a îngheţat niciodată cu sticla în mână la coadă la lapte, au fost necesare 2 luni. O echipă de 20 de artişti a lucrat ca niciun detaliu să nu rămână la voia întâmplării. 
 
„Întotdeauna apar întrebările. De exemplu de ce steagul are o gaură în mijloc. Păi uite, la un moment dat acolo era o stemă care reprezenta ceva şi, de la lucruri foarte simple, ajungi să intri in nişte detalii care la început par complexe pentru un copil mic. Dar printr-un dialog purtat cu ajutorul benzii desenate, ei reţin uşor informaţia şi pun întrebări. Ăsta e cel mai important lucru, că devin curioşi”, crede Mihai Grăjdeanu.
 
 
Casian este elev în clasa a IX-a şi spune că  a înţeles mult mai uşor istoria şi cu ajutorul desenelor. „Şi în cărţile de istorie mă ajutau mult mai mult dacă apăreau anumite desene. E important să ştii istoria poporului tău ca să ştii de unde te tragi, să ştii cine eşti şi să afli cine eşti tu. Un adevărat act de eroism al poporului român, dat fiind faptul că a fost printre primele popoare din Europa care a făcut această revoluţie împotriva socialismului. Pentru mine înseamnă o mare izbândă.”
 
Iulia ştie „cum a început totul”. „De unde a venit ideea de revoluţie? Se pare că totul a început de la Timişoara în urma unui scandal dinte un pastor şi biserică! Banda desenată are un cu totul alt mod de a transmite informaţia. O imagine, de exemplu, transmite ea în sine o informaţie vizuală, fiind foarte sugestivă.”
 
„Armata, spre exemplu, trăgea în oricine vedea că fugea pe stradă”, a reţinut Ştefan, elev în clasa a IX-a.
 
BD Historia, Benzi Desenate Istorice, este un proiect care cuprinde reviste, expoziţii şi ateliere, iniţiat de Mihai Grăjdeanu, care îşi propune să aducă în atenţia publicului de toate vârstele momente importante din istoria României. Revista apare de două-trei ori pe an, în funcţie de aniversările istorice din anul respectiv. Revista poate fi comandată la adresa revistabdhistoria@gmail.com.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici