România, locul 52 în clasamentul mondial al libertăţii presei

România se află pe locul 52 în clasamentul mondial al libertăţii presei - Press Freedom Index 2010 - realizat de organizaţia Reporters sans Frontières, devansând, printre altele, ţări precum Republica Moldova, Croaţia, Grecia, se arată pe site-ul oficial al RSF.

106 afișări
Imaginea articolului România, locul 52 în clasamentul mondial al libertăţii presei

România, locul 52 în clasamentul mondial al libertăţii presei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comparativ cu anul trecut, România a coborât două locuri, de pe 50 pe 52. În clasamentul de anul acesta România se află la egalitate cu Insulele Maldive.

În fruntea topului se regăsesc şi anul acesta statele din nordul Europei, prima poziţie fiind ocupată, la egalitate, de Finlanda, Islanda, Olanda, Norvegia, Suedia şi Elveţia. Aceste ţări au fost urmate în clasament de Austria, Noua Zeelandă, Estonia, Irlanda şi Danemarca.

"Cel mai recent clasament al nostru include surprize binevenite, pune în evidenţă realităţi sumbre şi confirmă anumite tendinţe", a declarat Jean-François Julliard, secretarul general al Reporters Sans Frontieres, la lansarea celui de-al nouălea raport anual privind libertatea presei.

"Mai mult ca niciodată, putem vedea că dezvoltarea economică, reforma instituţională şi respectul pentru drepturile fundamentale nu merg neapărat mână în mână. Apărarea libertăţi presei este în continuare o luptă a vigilenţei în ţările democratice ale vechii Europe şi o luptă împotriva opresiunii şi a nedreptăţii în regimurile totalitariste încă răspândite pe glob. Trebuie să salutăm motoarele libertăţii presei, cu Finlanda, Islanda, Olanda, Norvegia, Suedia şi Elveţia în fruntea lor. De asemenea, trebuie să le aducem omagii activiştilor pentru Drepturile Omului, jurnalişti şi bloggeri din toată lumea, care apără cu mult curaj dreptul la liberă exprimare. Soarta lor ne preocupă permanent. Reiterăm cererea noastră de eliberare a lui Liu Xiaobo, simbol al luptei pentru libertatea de exprimare, care a apărut în China şi pe care cenzura încă reuşeşte să o ţină în frâu. Şi avertizăm autorităţile chineze să nu aleagă un drum de pe care nu există cale de întoarcere", a mai spus Jean-François Julliard.

Dintre cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, 13 se regăsesc pe primele 20 de poziţii ale clasamentului RSF. Celelalte 14 state UE s-au clasat sub poziţia 20, unele dintre ele regăsindu-se foarte jos în clasament: Grecia (70), Bulgaria (70), România (52) şi Italia (49).

Statele Unite ale Americii se află pe locul 20, în timp ce Rusia ocupă locul 140, iar China poziţia 171.

Pe de altă parte, Republica Moldova se situează pe poziţia 75 în clasamentul RSF.

RSF, care a împlinit anul acesta 25 de ani de la înfiinţare, militează pentru libertatea presei şi a libertăţii de exprimare în întreaga lumea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici