S-a descoperit cel mai lung sul din papirus despre "Cartea Egipteană a Morţilor"

Muzeul Egiptean din Cairo a publicat fotografii cu cel mai lung sul din papirus, unul ce conţine foi din papirus cu "Cartea Morţilor". Datează de două milenii.

1150 afișări
Imaginea articolului S-a descoperit cel mai lung sul din papirus despre "Cartea Egipteană a Morţilor"

Muzeul Egiptean din Cairo, Facebook

Oficialii egipteni au lansat fotografii pe Facebook cu un sul antic din papirus de 16 metri lungime. 

A fost descoperit recent în Saqqara. şi datează de 2.000 de ani.

Este vorba de Cartea Morţilor, care cuprinde 10 ilustraţii antice ale zeilor şi scene din viaţa de apoi, precum şi texte. 

Arheologii au descoperit sulul din papirus într-un sicriu dintr-un mormânt din apropierea piramidei în trepte a faraonului Djoser şi au anunţat descoperirea pe 14 ianuarie, chiar de Ziua Arheologilor Egipteni.

Arheologii moderni au inventat termenul „Cartea morţilor” pentru a se referi la o colecţie de texte despre care egiptenii antici credeau că ar ajuta la ghidarea morţilor în viaţa de apoi, scrie Live Science.

Muzeul Egiptean din Cairo a publicat fotografiile pe Facebook, cuprinzând ilustraţii pe foi din papirus, precum cea cu zeul Osiris, zeul egiptean al vieţii de apoi, aşezat pe tron pentru a aproba trimiterea sufletelor defuncţilor, ce au dus vieţi neprihănite,  în Aaru (Câmpiile de stuf, un fel de rai la egipteni unde sufletele celor morţi se întâlneau cu rudele, părinţii şi cei dragi, şi se apucau să cultive grâu pentru a mânca din belşug şi de a se bucura de dragoste). 

Pe pergamente apar şi ilustraţii cu Ammit, zeitate demonică şi monstrul devorator de inimi ale egiptenilor care au păcătuit. 

Inima defunctului era cântărită pe balanţă cu pana de struţ a lui Maat, zeiţa adevărului, în prezenţa altor zei, precum Toth, zeul scrib cu cap de ibis, şi Anubis, zeul mumificării cu cap de şacal, ghid al spiritelor.

Dacă balanţa era echilibrată şi inima era la egalitate cu pana lui Maat, atunci sufletul defunctului se ducea în Câmpiile de stuf la comanda lui Osiris. 

Dar dacă cântărea mai greu decât pana, inima defunctului era devorată de Ammit şi sufletul dispărea pentru totdeauna. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici