Sancţiune dură pentru Estrada TV: Postul TV, amendat cu 100.000 lei din cauza "terapeutului" Stelian Fulga

CNA a amendat, joi, cu 100.000 de lei - jumătate din amenda maximă posibilă, potrivit legislaţiei audiovizualului -, Estrada TV, din cauza promovării unor tratamente naturiste de către Stelian Fulga, care s-a prezentat în emisiuni ale televiziunii ca fiind "terapeut şcolit de călugării shaolin".

9798 afișări
Imaginea articolului Sancţiune dură pentru Estrada TV: Postul TV, amendat cu 100.000 lei din cauza "terapeutului" Stelian Fulga

Stelian Fulga (Imagine: Lucian Alecu/ Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, mai multe emisiuni difuzate de Estrada TV, în care Stelian Fulga recomanda mai multe tratamente naturiste care, după cum a spus acesta, vindecă boli grave, precum hepatita B şi cancerul. În urma difuzării acestor emisiuni, Consiliul a primit şi o serie de reclamaţii.

Astfel, CNA a analizat atât emisiuni de tip teleshopping, cu Stelian Fulga, dar şi ediţii ale emisiunilor "Fabrica de sănătate", prezentată tot de Fulga. De asemenea, în unele emisiuni ale Estrada TV, Stelian Fulga este prezentat ca fiind "preşedintele televiziunii".

În şedinţa CNA de joi, Claudia Cacoveanu, directorul de programe al Estrada TV, a declarat că emisiunea "Fabrica de sănătate" are o durată de o oră şi este difuzată o dată pe zi, în timp ce programele de tip teleshopping cu Stelian Fulga au o durată de 30 de minute şi sunt difuzate de două ori pe zi. Emisiunea este difuzată şi în reluare pe Estrada TV.

Membrii Consiliului au spus că modul în care a fost făcută promovarea tratamentelor naturiste de către Stelian Fulga în respectivele programe a încălcat mai multe articole din legislaţia audiovizualului. De asemenea, programele de teleshopping nu au fost marcate aşa cum impune legislaţia audiovizualului.

Pe de altă parte, CNA a constatat că Estrada TV nu a respectat nici structura de programe aprobată de Consiliu, difuzând, în perioada 29 decembrie - 4 ianuarie, mai puţine programe de informare decât ar fi trebuit şi mai multe programe de divertisment decât avea aprobate în grilă.

Claudia Cacoveanu a spus că structura de programe a televiziunii nu a fost respectată întrucât, în luna decembrie, Estrada TV a difuzat mai multe emisiuni de divertisment dedicate sărbătorilor de iarnă.

"Într-un fel sau altul am fost forţaţi să dăm drumul la televiziune pe 29 decembrie. Am fost în revizie tehnică, am schimbat sediile societăţii, am realizat un alt platou, am schimbat la aparatură. Am primit noua licenţă de satelit în 16 decembrie (...) Cele 90 de zile (în care au întrerupt emisia pe licenţa de cablu a Estrada TV, n.r.) expirau pe 28 decembrie (...) A fost foarte greu. Nu eram pregătiţi pentru structura veche de programe. Având nouă ore de emisie în direct, încercăm să ne facem treaba. Televiziunea nu aparţine niciunui partid politic, niciunui trust. Are doi administratori, cei din acte. Nu are finanţări din altă parte. Este foarte greu. S-au băgat destui bani, bani care nu or să vină din publicitate pentru o perioadă destul de mare", a spus Claudia Cacoveanu.

În ceea ce priveşte programele de teleshopping, Claudia Cacoveanu a spus că acestea au fost "refăcute" şi nu mai pun probleme privind legislaţia audiovizualului. "Acel teleshopping (cu Stelian Fulga, n.r.) a fost difuzat şi pe alte posturi de televiziune (...) Nu a spus niciunde că (Stelian Fulga, n.r.) vindecă sau tratează, nici în teleshopping, nici în emisiunea dumnealui. Poate să pună mâna pe orice om, aşa cum şi doctorii pun", a spus Cacoveanu.

Membrul CNA Gabriel Tufeanu a întrebat dacă Stelian Fulga este terapeut român, iar Claudia Cacoveanu a spus: "Da. Are acte cum că a fost şcolit de călugării shaolin. Da, produsele dumnealui au atestat".

Claudia Cacoveanu a mai spus că Stelian Fulga este "o persoană care într-un fel sau altul susţine televiziunea" şi că este preşedintele onorific al Estrada TV.

La rândul său, membrul CNA Dorina Rusu a spus că, din emisiunile difuzate, a înţeles că Stelian Fulga "pune mâna pe oameni şi vindecă".

"El nu spune că vindecă, nu spune că tratează (...) Nu spune niciodată că oamenii trebuie să întrerupă tratamentul medicamentos pe care îl iau", a spus, în schimb, Claudia Cacoveanu. Ea a făcut şi o mărturisire "personală". "Domnul Fulga ia durerea cu mâna, mi-a luat-o şi mie. Dar în emisiune şi în teleshopping nu spune că vindecă şi tratează. Remediile dumnealui, pentru care are atestat, sunt şi pentru astfel de boli".

Membrul CNA Viorel-Vasile Buda a spus că aceste emisiuni difuzate de Estrada TV "induc ideea greşită şi dăunătoare că nu este necesar să te duci la doctor, ci că este suficient să bei aceste licori" ale lui Stelian Fulga.

Preşedintele CNA, Laura Georgescu, a întrebat-o pe Claudia Cocoveanu ce formă de colaborare are Estrada TV cu Stelian Fulga.

"Domnul Fulga ne-a pus la dispoziţie spaţiul social (...) Este un contract de prestări servicii între firme, între firma domniei sale şi firma care deţine Estrada TV, fără niciun ban", a spus Claudia Cacoveanu, precizând că Estrada TV îi pune la dispoziţie lui Stelian Fulga infrastructura, iar el realizează emisiunea la acea televiziune. "Obiectul contractului realizarea şi producerea emisiunii «Fabrica de sănătate». E inclus în contract şi teleshoppingul", a spus Claudia Cacoveanu.

Membrul CNA Gabriel Tufeanu a spus că i se pare foarte grav ce a făcut Estrada TV. "Dânşii se adresează în primul rând persoanelor vârstnice, care au o grămadă de probleme şi îi determină să cumpere o grămadă de produse în detrimentul produsele medicamentoase (...) Mi se pare chiar furt, chiar atentat la viaţa lor", a spus Gabriel Tufeanu. El a propus aplicarea unei amenzi de 200.000 de lei în acest caz, respectiv amenda maximă posibilă potrivit legislaţiei audiovizualului.

Şi membrul CNA Florin Gabrea a spus că "acest tip de abuz" ar trebui "să fie eliminat complet". "Este la fel de grav ca un tip de terorism care nu te lasă să trăieşti corect, normal (...) Dacă ar fi după mine, aş lua licenţa, fără nici cea mai mică jenă", a spus Florin Gabrea. El a propus trimiterea unei scrisori la Ministerul Sănătăţii şi la Agenţia Naţională a Medicamentului şi sesizarea acestor instituţii cu privire la Stelian Fulga.

Membrul CNA Valentin Jucan a spus că ar trebui ca membrii Consiliului să aplice o sancţiune mai mică, întrucât, în caz contrar, CNA s-ar "vulnerabiliza" în cazul unei eventuale atacări în instanţă a sancţiunii de către Estrada TV. Jucan a propus aplicarea unei amenzi de 100.000 de lei.

"Ultimele amenzi date postului au fost 10.000 de lei şi acum avem propunerea de amendă maximă de 200.000 de lei. E bătător la ochi", a spus şi membrul CNA Viorel Vasile Buda.

În urma votului, CNA a aplicat amenda de 100.000 de lei. Sancţiunea a fost aplicată cu şapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi trei "împotrivă" (Laura Georgescu, Monica Gubernat şi Gabriel Tufeanu). Aceştia din urmă au susţinut aplicarea amenzii de 200.000 de lei.

De asemenea, CNA a votat în unanimitate să transmită o scrisoare cu privire la acest caz Ministerului Sănătăţii.

Sancţiunea de 100.000 de lei a fost aplicată pentru încălcarea mai multor articole din legislaţia audiovizualului, între care articolul 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor", dar şi a articolului 29, alineatul 1, literele a şi f din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii: să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise; să nu stimuleze comportamente dăunătoare sănătăţii sau siguranţei populaţiei".

Televiziunea generalistă Estrada TV a fost lansată în 2013 de Valentin Iliescu, care a fost ministru PDL pentru Relaţia cu Parlamentul în Guvernele Boc şi Ungureanu şi care a fost numit, în luna iunie a anului trecut, de premierul Victor Ponta în funcţia de secretar de stat la Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul.

Estrada TV este şi una dintre televiziunile din cauza cărora Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a intrat în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). În luna octombrie 2014, la sediul CNA, au avut loc percheziţii ale DNA, iar, la momentul respectiv, surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că aceste percheziţii ar fi avut legătură cu sancţionarea mai multor televiziuni, între care se număra şi Estrada TV. În acest caz, DNA a precizat, într-un comunicat de presă, că procurorii fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în anul 2014.

De asemenea, Estrada TV a intrat în atenţia CNA în 2014 din cauza mai multor încălcări ale legislaţiei audiovizualului. Potrivit unor informaţii prezentate în şedinţa din 16 septembrie 2014, Estrada TV a primit licenţă audiovizuală pe 27 iunie 2013, pentru a fi difuzată în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Giurgiu, Călăraşi şi Ialomiţa. La momentul respectiv, asociaţii societăţii Estrada TV SRL, care a obţinut licenţa, erau Valentin Iliescu (50%) şi Mădălina Iliescu (50%).

Însă, în urma unui control efectuat de departamentele de specialitate ale CNA la Estrada TV, s-a constatat că nu este respectată zona de difuzare prevăzută în licenţa audiovizuală aprobată de Consiliu, programele fiind de interes numai pentru Bucureşti. Totodată, CNA a constatat că Estrada TV nu a respectat orarul de emisie şi structura serviciului de programe aprobat de Consiliu pe 27 iunie 2013, la primirea licenţei. În plus, unele emisiuni în reluare au fost transmise fără această menţiune, iar în alte emisiuni a fost făcută publicitate mascată, conform informaţiilor prezentate în şedinţa CNA din 16 septembrie 2014.

CNA a decis la momentul respectiv să se realizeze o monitorizare pe conţinutul difuzat de Estrada TV, o perioadă mai lungă de timp. Ulterior, societatea Estrada TV SRL a transmis CNA trei notificări, între care şi una prin care anunţa Consiliul privind întreruperea emisiei din cauza unor probleme de natură tehnică. Termenul legal până la care Estrada TV are permisiunea să întrerupă emisia va expira pe 28 decembrie 2014.

Pe de altă parte, Valentin Iliescu - care era atât acţionar şi administrator al societăţii Estrada TV SRL, cât şi realizator de emisiuni la Estrada TV - a renunţat la calitatea de administrator, acţionar şi realizator la această televiziune, în contextul numirii sale, în luna iunie 2014, în funcţia de secretar de stat la Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul.

De asemenea, structura acţionariatului Estrada TV SRL a fost modificată. În prezent, asociaţii societăţii sunt Denisa-Steliana Alui-Gheorghe (75%) şi Gheorghe Constantin Alui-Gheorghe (25%).

Pe 16 decembrie 2014, CNA i-a audiat pe reprezentanţii societăţii şi a aprobat o solicitare a societăţii Estrada TV SRL de transformare a licenţei Estrada TV dintr-una prin reţele de comunicaţii electronice, care emite local, în licenţă prin satelit, care poate emite la nivel naţional. De asemenea, CNA a aprobat şi mutarea amplasamentului studioului Estrada TV, de pe strada Lipscani în zona Berceni.

În schimb, CNA a respins solicitarea Estrada TV SRL de aprobare a modificării a denumirii televiziunii Estrada TV în Estrada TV - Televiziunea seniorilor. Totodată, CNA a respins solicitarea Estrada TV SRL de modificare a formatului televiziunii Estrada TV din generalist în tematic (televiziune dedicată seniorilor, cu vârsta de peste 50 de ani).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici