Sibiu: Proiect de conservare a lemnului pictat printr-o fundaţie patronată de Prinţul Charles

Fundaţia Mihai Eminescu Trust (MET), patronată de Prinţul Charles, derulează, în judeţele Sibiu şi Braşov, un proiect de păstrare şi valorificare a lemnului pictat, două obiecte restaurate urmând a fi incluse în circuitul expoziţional, transmite corespondentul MEDIAFAX.

204 afișări
Imaginea articolului Sibiu: Proiect de conservare a lemnului pictat printr-o fundaţie patronată de Prinţul Charles

Prinţul Charles (Imagine: Vargyasi Levente/ Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de către reprezentanţii MET, fundaţia patronată de prinţul Charles va derula în următoarele şase luni proiectul cultural "Florile Transilvaniei - Proiect de promovare a tradiţiilor de restaurare şi pictură pe lemn", finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi implementat în parteneriat cu Şcoala Generală din comuna Laslea (judeţul Sibiu) şi cu Şcoala Generală din comuna Buneşti (judeţul Braşov).

"Obiectivul general al proiectului este creşterea gradului de educaţie culturală a publicului din România şi străinătate cu privire la valoarea şi modul de conservare şi păstrare a obiectelor de patrimoniu din lemn pictat. Proiectul va urmări dezvoltarea cunoştinţelor şi interesului a 30 de elevi din şcolile partenere şi a circa o sută de locuitori din comunele Buneşti şi Laslea faţă de identificarea şi păstrarea în condiţii optime a obiectelor tradiţionale din lemn pictat, includerea în circuitul expoziţional a două obiecte restaurate şi crearea de materiale multimedia care prezintă modalităţi concrete de educaţie culturală, identificare, restaurare, conservare şi utilizare in-situ a obiectelor din lemn pictat", se arată în comunicat.

Pe durata proiectului, 30 de elevi din clasele V-VIII vor fi implicaţi în diverse activităţi de educaţie non-formală, menite să le trezească interesul faţă de valorile autentice ale patrimoniului cultural material existent în satele lor, să contribuie la conştientizarea importanţei conservării şi salvării pieselor de mobilier pictat şi să le cultive spiritul creativ.

Prima activitate din cadrul proiectului a cuprins organizarea a două sesiuni de informare în şcolile partenere, în vederea prezentării proiectului şi selectarea a câte 15 elevi din fiecare comună care vor fi coordonaţi de două cadre didactice, reprezentând fiecare instituţie de învăţământ implicată în proiect.

Următoarele activităţi din cadrul proiectului sunt: restaurarea a două piese de mobilier pictat, inventarierea obiectelor de lemn pictat în satele din comunele Buneşti şi Laslea, întocmirea unei bazei de date a obiectelor de lemn pictat, un atelier de pictură pe lemn, o vizită de studiu la Muzeul Astra din Sibiu, dar şi crearea şi postarea on-line a unor materiale multimedia de informare şi promovare a tradiţiilor de pictură pe lemn.

Valoarea totală a proiectului este de 67.736 de lei dintre care 54.984 este asigurat de către AFCN.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici