Stelian Tănase, la Festivalul de Literatură din Mantova,unde îşi prezintă un roman tradus în italiană

Stelian Tănase va fi prezent la cea de-a 18-a ediţie a Festivalului de Literatură de la Mantova, care se va desfăşura între 3 şi 7 septembrie, unde îşi va prezenta romanul "Moartea unui dansator de tango", care a apărut anul acesta în limba italiană.

129 afișări
Imaginea articolului Stelian Tănase, la Festivalul de Literatură din Mantova,unde îşi prezintă un roman tradus în italiană

Stelian Tănase, la Festivalul de Literatură din Mantova,unde îşi prezintă un roman tradus în italiană (Imagine: Răzvan Lupică/Mediafax Foto)

Potrivit Institutului Cultural Român (ICR), de-a lungul timpului, la Festivalul de Literatură din Mantova, au fost invitaţi să participe Mircea Cărtărescu, Norman Manea, Radu Mihăileanu, Horia-Roman Patapievici, Ştefania Mihalache, Lucian Dan Teodorovici, Varujan Vosganian, Gabriela Adameşteanu şi Dan Lungu.

La ediţia din acest an, România va fi reprezentată de scriitorul Stelian Tănase, care va participa, cu sprijinul Institutului Cultural Român şi al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, la două evenimente.

Primul eveniment - "Bucarest Killer Tango", care va avea loc pe 4 septembrie, începând cu ora 18.15, la Palazzo degli Studi - Liceo Classico Virgilio, unde Stelian Tănase se va întâlni cu autorul italian Andrea Molesini. Cei doi vor dialoga despre activitatea literară a lui Stelian Tănase şi, în mod special, despre traducerea romanului "Moartea unui dansator de tango/ Morte di un ballerino di tango", apărut la Editura Atmosphere Libri, în traducerea lui Mauro Barindi.

Al doilea eveniment, care se va desfăşura pe 5 septembrie, de la ora 15.00, la biserica Santa Maria della Vittoria, se înscrie în secţiunea "Vocabolario Europeo", în cadrul căreia cei zece scriitori aleşi de organizatori sunt invitaţi să prezinte publicului un cuvânt reprezentativ pentru opera lor şi să-şi argumenteze opţiunea.

Stelian Tănase a propus cuvântul "zădărnicie". Împreună cu scriitorul român, la acest eveniment va participa scriitorul italian Antonio Moresco, întâlnirea urmând să fie moderată de lingvistul Matteo Motolese.

Volumul "Moartea unui dansator de tango", apărut în 2011, la editura Trei, este un roman de factură dickensiană, în care ficţiunea şi realitatea se amestecă în mod paradoxal. Tănase dezvăluie un Bucureşti al periferiei, în care personaje cu multe vicii şi prea puţine virtuţi oscilează între cluburi şi discoteci, contrabandă, plăceri interzise, schimburi de focuri ca într-un adevărat film balcanic cu gangsteri.

La evenimente va participa şi traducătorul Mauro Barindi, unul dintre cei mai activi traducători de literatură română în limba italiană.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia este partener al Festivalului de Literatură de la Mantova începând cu ediţia din 2010.

Stelian Tănase este istoric şi sociolog, autor a numeroase lucrări de beletristică, eseistică şi politologie, unele traduse şi în străinătate. În prezent, Stelian Tănase ocupă şi funcţia de preşedinte - director general al Televiziunii Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici