Ştirbu: Puţini oameni se nasc cu harul Marioarei Murărescu, doamna tezaurului folcloric românesc

Gigel Ştirbu, ministrul Culturii, spune, într-un mesaj la trecerea în nefiinţă a Marioarei Murărescu, că puţini oameni se nasc cu harul "doamnei tezaurului folcloric românesc", precizând că aceasta a fost "un mare om şi un mare suflet".

221 afișări
Imaginea articolului Ştirbu: Puţini oameni se nasc cu harul Marioarei Murărescu, doamna tezaurului folcloric românesc

Ştirbu: Puţini oameni se nasc cu harul Marioarei Murărescu, doamna tezaurului folcloric românesc (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"Puţini oameni se nasc cu harul Marioarei Murărescu. Şi mai puţini reuşesc să şi-l pună în valoare de maniera în care a făcut-o «doamna tezaurului folcloric românesc», nu cu puţine sacrificii. Să ne amintim că Marioara Murărescu ne-a adus în case comorile folclorului şi spiritualităţii româneşti în momente de mare cumpănă pentru poporul român, în perioada în care era un act de curaj să iubeşti valorile tradiţionale. Marioara Murărescu, un mare om şi un mare suflet, nu a cedat presiunilor şi a reuşit să ne încânte aproape trei decenii cu emisiunea «Tezaur folcloric», difuzată de Televiziunea română", spune ministrul Culturii, Gigel Ştirbu.

Potrivit lui Gigel Ştirbu, "dragostea pentru folclor a Marioarei s-a arătat, însă, şi în spatele camerelor de luat vederi, în lungile călătorii prin ţară de unde culegea piese originale de folclor românesc pe care le depunea în arhiva emisiunii".

"De-a lungul carierei sale, a promovat tradiţiile populare, cântăreţi din toate zonele ţării, orchestre de muzică populară, a organizat festivaluri de folclor, emisiuni duplex cu Televiziunea Moldova la Bucureşti şi Chişinău. A realizat primul disc de aur «Tezaur folcloric» (1992), prima casetă video «Tezaur folcloric» (2000), lucrarea «Cu ochii lumii» (cuprinzând diverse opinii despre nemuritoarea emisiune de televiziune «Tezaur folcloric»)", spune ministrul Culturii.

El transmite totodată regretul său faţă de decesul realizatoarei de televiziune.

"În aceste momente de grea cumpănă, transmit familiei, prietenilor şi tuturor românilor care o preţuiesc, regretul meu sincer şi speranţa că împreună vom putea transmite generaţiilor viitoare moştenirea pe care Marioara Murărescu ne-o lasă astăzi. Prezenţa sa inconfundabilă, caldă, blândă şi sensibilă ne va rămâne în suflet pentru a ne reaminti în permanenţă de valorile extraordinare pe care le naşte în permanenţă poporul român. Dumnezeu să o odihnească în pace!", mai spune ministrul Culturii.

Realizatoarea de televiziune Marioara Murărescu a încetat din viaţă în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 66 de ani, potrivit postului de televiziune public.

Potrivit unor surse apropiate familiei, Marioara Murărescu a murit la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti. Realizatoarea de televiziune era bolnavă de foarte multă vreme. Anul trecut, în vară, Marioara Murărescu a fost supusă unei intervenţii de îndepărtare a unei tumori la coloana vertebrală. Totodată, ea a fost bolnavă de cancer mamar.

Marioara Murărescu a fost o ambasadoare a folclorului românesc, despre care obişnuia să spună că este "ceva viu, care ne reprezintă, şi prin care putem să cunoaştem neamul acesta".

Marioara Murărescu a produs timp de peste 30 de ani "Tezaur folcloric", una dintre cele mai longevive emisiuni de televiziune din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici