Tiberiu Soare dezvăluie de ce Johan Kobborg nu mai este directorul artistic la Opera Naţională

Dirijorul şi noul director interimar al Operei Naţionale Bucureşti, Tiberiu Soare, a explicat că Johan Kobborg, care figurase până marţi pe site-ul ONB ca director artistic al instituţiei, nu mai ocupă această poziţie, punctând că acesta deţinuse o titulatură incorectă din punct de vedere legal.

5141 afișări
Imaginea articolului Tiberiu Soare dezvăluie de ce Johan Kobborg nu mai este directorul artistic la Opera Naţională

Tiberiu Soare dezvăluie de ce Johan Kobborg nu mai este directorul artistic la Opera Naţională

Având în vedere informaţiile apărute marţi în presă, cum că balerinul şi coregraful danez Johan Kobborg a fost îndepărtat de la Opera Naţională Bucureşti, conducerea instituţiei a informat, miercuri, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, că nu intenţionează să renunţe la serviciile acestuia.

Valoarea artistică a dansatorului şi coregrafului nu poate fi pusă la îndoială în niciun fel, serviciile sale aduse Baletului Operei Naţionale Bucureşti fiind incontestabile.

Schimbarea ce a intervenit pe site-ul oficial al Operei Naţionale Bucureşti are la bază faptul că titulatura de „Director Artistic Balet” nu este prevăzută în schema instituţiei, Johan Kobborg figurând ca balerin angajat şi deţinând, conform unui contract de colaborare, şi unele atribuţii de coordonare în cadrul Departamentului Balet al Operei Naţionale Bucureşti, se mai precizează în acelaşi comunicat de presă.

Tiberiu Soare, noul director interimar al Operei Naţionale Bucureşti a clarificat, de altfel, marţi după amiază, aceste neînţelegeri apărute în presă referitoare la faptul că dansatorul şi coregraful Johan Bobborg nu mai este directorul artistic al instituţiei. Într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, dirijorul Tiberiu Soare a spus că Kobborg ocupa un post care nu corespundea actualei organigrame de funcţionare a instituţiei:

„Nu am la ce să reacţionez pentru că nu s-a întâmplat nimic. Ce s-a întâmplat? El apare la compartimentul balet. Titulatura de director artistic care apărea pe site era incorectă din punct de vedere legal. Domnul Johan Kobborg nu a fost niciodată artistic director. Mai mult decât atât, postul de director artistic al companiei de Balet al Operei Naţionale Bucureşti nu există în actuala organigramă. Nu se se regăseşte nicăieri. Cu alte cuvinte, era un post fictiv. Contractul domnului Johan Kobborg este foarte clar şi dânsul este încadrat exact acolo unde are contractul, ca membru al corpului de balet. Exact aşa configurează contractul lui. E foarte adevărat că are anumite atribuţii de coordonare, dar astea sunt numai la cererea şefului de compartiment.”, a declarat Soare.

Pe de altă parte, Tiberiu Soare a ţinut să menţioneze că: „Eu nu am căderea sau menirea de a desfiinţa posturi. Posturile sunt cele pe care le-am primit în organigramă pe care o aplicăm prin intermediul regulamentului de organizare şi funcţionare.”

Referitor la nemulţumirile balerinilor după decizia privită drept o retrogradare în funcţie a lui Johan Kobborg, directorul Operei Naţionale a declarat că a discutat cu aceştia şi a lămurit situaţia:

„Asta este cu totul altceva, este o chestiune internă, am fost, m-am întâlnit cu ei, am vorbit, le-am răspuns la toate întrebările, caut sa acţionez în principiul celei mai depline transparenţe. Evident că am fost şi s-a dovedit în urma discuţiei că orice presiune era, de fapt, fals creată de către anumiţi oameni care aveau interese să agite puţin spiritele. Lucrurile astea evident au trebuit demontate, ca în cazul fiecărui colectiv, zvonurile pot să facă foarte mult rău. Tocmai de aia am şi vrut să mă întâlnesc cu ei faţă în faţă, am fost în sala de balet şi am stat de vorbă cu ei peste o oră, explicându-le situaţia din punct de vedere legal şi al regulilor după care funcţionează ONB. Avem un regulament de organizare şi funcţionare şi nişte legi, aşa funcţionăm noi ca instituţie publică.”

Întrebat cum îşi propune să reabiliteze imaginea Operei, după ce mai mulţi foşti directori ai ONB au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, Tiberiu Soare a replicat: „Eu nu doresc să reabilitez imaginea operei, ci s-o promovez. Treaba mea este de acum încolo. Ăsta este momentul zero pentru mine şi una din treburile pe care le am în responsabilitate este şi promovarea imaginii operei. Avem un serviciu de marketing şi de informare, de relaţii şi acest serviciu va trebui să-şi facă treaba cât poate el de bine. Evenimentele ONB vor fi reflectate pe toate canalele pe care le avem la dispoziţie şi la rândul lor, serviciul promovare-marketing lucrează după nişte reguli pe care vor trebui să le respecte.”

Tiberiu Soare a exprimat că nu are dezideratul de a schimba lucruri ce ţin de administraţia ONB şi că doreşte să se concentreze pe un dialog cu echipa Operei pentru ca lucrurile să se desfăşoare în mod armonios: „Nu am această intenţie clară pentru că ar fi pripită orice decizie în acest sens. Deocamdată trebuie să văd cum funcţionează actuala echipă. Eu am întâlnit o echiă de middle management şi vreau să văd foarte clar cum funcţionăm împreună. Ceea ce-mi doresc, dezideratul meu este să lucrăm în plină armonie cu actuala echipă.”

Dansatorul şi coregraful Johan Kobborg reacţionase, marţi, cu privire la îndepărtarea sa din postul pe care îl ocupa exprimând pe pagina de socializare Facebook că: „Cu inima grea, am aflat că numele meu a fost şters ca director artistic al companiei ONB. Nu simt nimic altceva decât dragoste pentru dansatori. Voi visa la o zi în care să mă întorc şi să termin ceea ce noi am început. Îmi pare rău, dansatori, că nu am reuşit să v-o spun personal. Fiţi puternici, voi toţi cei frumoşi“.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici