Un balerin-vedetă de la Balşoi, anchetat în cazul directorului artistic al teatrului, atacat cu acid

Nikolay Tsiskaridze, unul dintre cei mai cunoscuţi balerini ai Teatrului Balşoi, este anchetat în cazul lui Serghei Filin, directorul artistic al instituţiei, care a fost atacat, în seara de 17 ianuarie, cu acid de o persoană necunoscută, la Moscova.

216 afișări
Imaginea articolului Un balerin-vedetă de la Balşoi, anchetat în cazul directorului artistic al teatrului, atacat cu acid

Serghei Filin

Teatrul Balşoi, cea mai importantă instituţie de profil din Rusia, a devenit scena unei anchete criminale şi a tuturor suspiciunilor, după ce unul dintre balerinii vedetă ai instituţiei a fost interogat în cercetarea declanşată de autorităţi după ce balerinul Serghei Filin, directorul artistic al teatrului, a fost spitalizat cu arsuri grave în zona feţei şi a ochilor, după ce a fost atacat cu acid.

Nikolay Tsiskaridze, care a avut conflicte în trecut cu Serghei Filin, a fost interogat în calitate de martor în această anchetă, a anunţat poliţia, confirmând o informaţie care a fost publicată în presa rusă.

"Anchetatorii l-au interogat pe Nikolay Tsiskaridze pe 23 ianuarie, în calitate de martor. Odată cu el au mai fost interogaţi colaboratori ai teatrului, rude şi cunoştinţe ale lui Serghei Filin", a mai spus poliţia.

Pe de altă parte, directorul general al Teatrului Balşoi, Anatoli Iksanov, a declarat încă de la început că are "suspiciuni specifice cu privire la anumite persoane".

"Sper că Nikolay Tsiskaridze nu a ajuns atât de jos în acţiunile sale, însă este adevărat că el se află la originea atmosferei tensionate din teatru", a mai spus Anatoli Iksanov, într-un interviu acordat vineri publicaţiei Izvestia.

"Este de notorietate faptul că Tsiskaridze i-a criticat în permanenţă pe directorul general şi pe directorul artistic al teatrului", a declarat, joi, şi purtătoarea de cuvânt a Teatrului Balşoi, Katerina Novikova. "Dar Teatrul Balşoi nu l-a acuzat nici pe Tsiskaridzé, nici vreo altă persoană", a subliniat ea.

Balerinul Nikolay Tsiskaridze, în vârstă de 39 de ani, ale cărui calităţi artistice sunt recunoscute, are o reputaţie controversată. El a acuzat conducerea Teatrului Balşoi că poartă împotriva lui "o campanie de hărţuire".

"Nu sunt vinovat de nimic", s-a apărat el. "Cei care mă arată cu degetul sunt cei care au anumite interese", a mai spus el, într-un interviu publicat de cotidianul Moskovski Komsomolets.

Agresiunea "nu poate fi pusă în niciun caz pe seama activităţii profesionale", a declarat Nikolay Tsiskaridze, a mai spus el, într-un alt interviu, acordat postului de radio Vesti-FM.

Duminică, fostul ministru al Culturii Mikhaïl Chvydkoi, care face parte din Consiliul de supraveghere al teatrului, a calificat atacul asupra lui Serghei Filin ca o acţiune premeditată pe fondul "luptei" pentru postul de director la Balşoi.

În noiembrie, un număr de 12 personalităţi ale lumii culturale şi artistice, printre care şi celebrităţi precum Mark Zakharov şi Elena Obraztsova, au semnat o scrisoare pe care au remis-o preşedintelui rus Vladimir Putin, cerându-i să-l numească pe Nikolay Tsiskaridze în funcţia de director al Balşoi.

Balerinul Serghei Filin, directorul artistic al Teatrului Balşoi, a fost spitalizat cu arsuri grave în zona feţei şi a ochilor, după ce a fost atacat cu acid, în seara de 17 ianuarie, de o persoană necunoscută, la Moscova. Serghei Filin a fost atacat de un necunoscut, care l-a stropit în zona feţei cu acid, la parterul imobilului în care acesta locuieşte, în centrul Moscovei. Balerinul a fost spitalizat cu arsuri de gradul al treilea pe faţă şi pe ochi.

Serghei Filin, în vârstă de 42 de ani, a făcut balet la Balşoi începând din 1988, înainte de a deveni, în 2008, directorul artistic al unui alt teatru muzical moscovit, Stanislavsky şi Nemirovich-Danchenko, pe care l-a făcut să devină una dintre cele prestigioase scene din Rusia. În martie 2011, el l-a înlocuit la Teatrul Balşoi pe Iuri Bourlaka.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici