Vânzări şi furturi în librării. Top jocuri şi arome de ceai. Superlativele 2016, în viziunea Mediafax

Am cerut Librăriilor Humanitas un bilanţ al întâmplărilor comerciale. Vânzări pe categorii de produse, carte-jocuri-filme-muzică-audiobook, dar şi un top inedit al celor mai furate cărţi. Cultura se vede diferit, din punct de vedere al librarului, casei de marcat şi deciziei cumpărătorului.

1485 afișări
Imaginea articolului Vânzări şi furturi în librării. Top jocuri şi arome de ceai. Superlativele 2016, în viziunea Mediafax

Vânzări şi furturi în librării. Top jocuri şi arome de ceai. Superlativele 2016, în viziunea Mediafax (Imagine Hepta)

Călăuză în această călătorie este Bogdan Baciu, coordonatorul vânzări-marketing al celor 11 librării Humanitas din România. Au fost cuprinse diverse tipuri de produse aflate în custodia librăriilor, de la cărţi la ceaiuri, jocuri sau audiobookuri. Dacă Lucian Boia şi cartea sa privind comunismul este cea mai vândută, cea mai furată este cartea de Biologie, manualul de clasa a VI-a. Ceaiul preferat este cel verde, filmul Aferim, jocul este Dixit.

Anul cu cele mai multe vizite ale autorilor străini în România

Topul de vânzări de anul acesta al Librăriilor Humanitas a fost influenţat de marile evenimente culturale ale anului. A fost un an în care s-a publicat, s-a cumpărat şi s-a citit mai mult, dar poate cel mai important, a fost anul cu cele mai multe vizite ale autorilor străini în România. Librăriile Humanitas au găzduit evenimente cu Antoine Compagnon, Meg Hickling, Ian Buruma, Cédric Villani, Alessandro Baricco, Jim Baggott, Robert D. Kaplan, Katja Petrowskaja, Care Santos, Fania Oz-Salzberger, Dvora Meyers, Ludmila Ulitkaia, Rută Sepetys, Charles Handy, Jean Des Cars, librăria Humanitas de la Cişmigiu conducând la capitolul evenimente, cu peste 250 de lansări de carte organizate în 2016.

Extinderea vânzărilor de carte practică, pentru copii, ebookuri

A fost anul în care unele edituri au cedat cotă de piată în faţă altora care şi-au extins masiv portofoliile, inaugurând colecţii noi de carte practică, pentru copii sau adolescenţi.Tot anul acesta, vanzările de e-bookuri au crescut simţitor. În 2016 s-a furat mai puţin din librării, semn că impactul creşterii economice se simte şi la acest capitol.

Cea mai vândută carte de anul acesta în Librăriile Humanitas – Strania istorie a comunismului

Mai jos, un top al preferinţelor românilor pe mai multe categorii, de la carte la ebook-uri, muzică, jocuri, film şi bandă desenată, la topul de furturi, care anul acesta este dominat de manuale. Analizând topul de carte, sunt de remarcat trei aspecte:

-Proporţia mare de autori români prezenţi în top (9/20), capitol la care şi anul acesta este castigător Lucian Boia, cu trei titluri în top 20, unul dintre ele fiind chiar locul 1, cea mai vandută carte de anul acesta în Librăriile Humanitas – Strania istorie a comunismului românesc (şi nefericitele ei consecinţe).

-Literatură străină tradusă la Humanitas Fiction, 7/20, autori că Isabel Allende, Paulo Coelho, Amos Oz, Dario Fo, Anthony Doerr, Eric-Emmanuel Schmitt, Care Santos, Nikos Kazantzakis.

Contează campania online. Godină, un exemplu

-Autori cu campanii online importante – 3 în top 11: Irina Binder, Marian Godină, Vitali Cipileaga.

Top carte

1 STRANIA ISTORIE A COMUNISMULUI ROMÂNESC (ŞI NEFERICITELE EI CONSECINŢE)-Lucian Boia

2 FLUTURI VOL.3  -Irina Binder

3 NEBUNIA DE A GÂNDI CU MINTEA TA - Gabriel Liiceanu

4 444 DE FRAGMENTE MEMORABILE ALE LUI NEAGU DJUVARA - Neagu Djuvara

5 AMANTULJAPONEZ - Isabel Allende 

6 ÎN UMBRA EUROPEI. DOUĂ RĂZBOAIE RECI ŞI TREI DECENII DE CĂLĂTORIE PRIN ROMÂNIA ŞI DINCOLO DE EA -Robert D. Kaplan

7 SPIOANA - Paulo Coelho

8 FLASH-URI DIN SENS OPUS - Marian Godină

9 IUDA - Amos Oz

10 FIICA PAPEI - Dario Fo

Top jocuri

1 Dixit

2 Activity original

3 Saboteur

4 Poveşti întunecate  

5 În faţa blocului

Top filme

1 DVD Aferim

2 DVD Bacalaureat

3 DVD De ce eu?

4 Mândrie şi prejudecată

5 România pas cu pas

Top muzică

1 Madame Mon Amour - Nicu Alifantis

2 Luiza Zân şi Bing Bandul Radio

3 Damian&Brothers - Gypsy rock (change or die)

4 Best of MariaTănase

5 Sunetul românesc - Gheorghe Zamfir

Top audiobooks

1 Lacrimi şi sfinţi - Emil Cioran, lectură Răzvan Vasilescu

2 Micul Prinţ-Antoine de Saint - Exupéry, lectură Oana Pellea

3 Codul bunelor maniere astăzi - Aurelia Marinescu

Top arome de ceai preferate

1 Verde - Iasomie

2 Roibos

3 Măr şi scorţişoară

4 Fructe

5 Negru – cireşe

Top benzi desenate

1 Deadpool

2 Spiderman

3 Thor 4

4 Iron man

5 Civil war

Top furturi

1 BIOLOGIE CLASA A VI-A

2 CHIMIE  -MANUAL XI

3 LIMBA ROMÂNĂ CLS.A VIII-A CAIET

4 CIMITIRUL DE PIANE

5 DE CE IUBIM FEMEILE

6 SFÂRŞITUL OCCIDENTULUI?

7 TATA BOGAT, TATA SĂRAC

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici