700 mil.euro, plafonul de garantare repartizat băncilor pentru "Prima Casă"

Fondul Naţional pentru Garantarea Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a repartizat plafonul de 700 milioane de euro celor 21 de bănci care au transmis oferte de participare la programul "Prima Casă", cele mai mari fonduri fiind alocate BCR şi BRD.

52 afișări
Imaginea articolului 700 mil.euro, plafonul de garantare repartizat băncilor pentru "Prima Casă"

700 mil.euro, plafonul de garantare repartizat băncilor pentru "Prima Casă" (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"FNGCIMM a finalizat, în colaborare cu Asociaţia Română a Băncilor şi băncile partenere, conţinutul convenţiei cadru de colaborare, astfel încât cea de-a doua etapă a Programului să se desfăşoare în condiţii optime", se arată într-un comunicat al FNGCIMM.

Pentru cea de-a doua etapă a Programului "Prima Casă" au trimis oferte de participare 21 de bănci, valoarea totală a plafonului solicitat depăşind cu aproximativ 50% plafonul total, de 700 de milioane de euro, alocat pentru anul 2010.

"Supra-subscrierea plafonului alocat a impus repartizarea plafonului printr-o diminuare progresivă, corespunzătoare subscrierii", se menţionează în comunicat.

Astfel, Banca Transilvania a primit un plafon de 26,9 milioane de euro, Leumi Bank - 5,39 milioane de euro, BRD - 161,7 milioane de euro, ATE Bank- 2,1 milioane euro, Raiffeisen Bank - 16,17 milioane euro, Volksbank - 10,78 milioane euro. Alte bănci participante la program sunt Milleniumm, cu un plafon de 18,86 milioane euro, Piraeus - 37,7 milioane euro, CEC Bank - 21,5 milioane de euro, Bancpost - 16,17 milioane de euro şi Banca Românească -53,9 milioane de euro.

De asemenea, Alpha Bank va acorda credite prin programul "Prima Casă" în limita a 45,8 milioane de euro, Credit Europe - 5,39 milioane de euro, Unicredit - 16,17 milioane de euro, OTP Bank - 6,7 milioane de euro, Intesa - 13,47 milioane de euro, Emporiki - 6,46 milioane de euro, BCR - 215,6 milioane de euro, Garanti - 13,47 milioane euro, Carpatica - 4,3 milioane euro şi RIB - 1,078 milioane euro.

În afara RIB şi Carpatica, care participă pentru prima dată la "Prima Casă", toate celelate bănci au fost implicate şi în prima variantă a programului.

"Programul va demara imediat după semnarea ordinului comun al Ministerului Finanţelor Publice şi al Ministerului Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri. Proiectul convenţiei a fost înaintat MFP în vederea aprobării şi parcurgerii procedurilor legale pentru implementare şi include noile prevederi ale programului, precum şi o modalitate mai eficientă de derulare a programului între FNGCIMM şi bănci. FNGCIMM va putea acorda garanţii imediat ce convenţiile cadru vor fi semnate de către finanţatori", se menţionează în comunicat.

Premierul Emil Boc i-a cerut, miercuri, ministrului Finanţelor să se asigure că până la sfârşitul săptămânii vor fi încheiate cu băncile toate convenţiile de garantare pentru "Prima Casă", astfel încât programul să fie operaţional începând cu luni, 8 martie, ca "un cadou pentru românce şi români".

Potrivit modificărilor programului adoptate de Guvern în luna februarie, creditul pentru cumpărarea unei locuinţe prin "Prima Casă" va fi garantat în limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja începute, şi 70.000 euro, pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute, iar cumpărătorii organizaţi în asociaţii vor avea o garanţie de câte 75.000 euro, tot pentru case noi.

Anterior modificării, creditele bancare contractate prin acest program pentru locuinţe, indiferent de anul construcţiei, au fost garantate de stat în limita a 60.000 euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici