Almunia: UE, pregătită să negocieze cu România un ajutor financiar

UE este pregătită să negocieze cu România pentru acordarea de sprijin sub forma unui ajutor financiar, care să susţină economia statului membru în contextul impactului crizei financiare globale, a declarat, luni seară, comisarul european pentru Economie şi Politică Monetară, Joaquin Almunia.

39 afișări
Imaginea articolului Almunia: UE, pregătită să negocieze cu România un ajutor financiar

Almunia: UE, pregătită să negocieze cu România un ajutor financiar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ajutorul ar fi alocat dintr-un fond special al UE destinat ajutoarelor pentru state membre din afara zonei euro cu probleme legate de balanţa de plăţi, deja accesat de Ungaria şi Letonia.

"Ei (România) sunt interesaţi de cooperarea pe care am avut-o cu Letonia şi Ungaria", a declarat Almunia, într-o conferinţă de presă care a urmat discuţiilor cu miniştrii de Finanţe din zona euro.

Ungaria a încasat 6,5 miliarde din fondul special, iar Letonia alte 3,1 miliarde, ambele ajutoare făcând parte din programe multilaterale de sprijin coordonate de Fondul Monetar Internaţional (FMI).

"Va trebui să purtăm discuţii cu autorităţile române, cu FMI. Va trebui să estimăm nevoile financiare şi să stabilim o listă de condiţii", a adăugat Almunia.

Una dintre condiţiile cerute de FMI şi UE Ungariei şi Letoniei pentru acordarea ajutoarelor a fost restrângerea politicilor fiscale, însă o astfel de măsură ar putea fi "nepopulară" în România, care s-a confruntat deja cu proteste publice faţă de greutăţile crizei.

Almunia a respins o solicitare din partea ministrului de Finanţe al Austriei de a majora din nou fondul special destinat ţărilor din afara zonei euro, ale cărui resurse au fost dublate anul trecut, de la 12 miliarde euro la 25 miliarde euro.

"În prezent avem resurse mai mult decât suficiente să acoperim o nouă contribuţie a UE, pentru România. Nu cred că va trebui să depăşim limitele actuale, chiar dacă vor exista noi cereri din partea altor state", a arătat comisarul european.

Citeşte şi:

România ar putea primi un ajutor de 20 miliarde euro, coordonat de FMI

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici