Ambasadorul Italiei în România: Firmele din vestul ţării se confruntă cu lipsa de personal

Ambasadorul Italiei în România, Marco Giungi, a declarat, miercuri, la Timişoara, că principala problemă a firmelor italiene din vestul ţării este lipsa forţei de muncă, iar în acest moment se încearcă găsirea unor soluţii, printre care şi automatizarea fabricilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

383 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Italiei în România: Firmele din vestul ţării se confruntă cu lipsa de personal

Ambasadorul Italiei în România: Firmele din vestul ţării se confruntă cu lipsa de personal

Ambasadorul Italiei în România, Marco Giungi, s-a aflat, miercuri, într-o vizită la Timişoara şi s-a întâlnit şi cu reprezentanţii Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, cu care a discutat despre problemele cu care se confruntă firmele italiene din vestul ţării.

“Cred că firmele italiene au o prezenţă importantă în Regiunea Vest, regiunea aceasta este importantă pentru noi, iar o prezenţă bună înseamnă şi avantaje, dar şi responsabilităţi. Una dintre problemele majore ale acestor companii este lipsa de personal, şomajul este aproape inexistent în judeţul Timiş, ceea ce afectează firmele noastre, care activează mai ales în domeniul producţiei. Desigur, nici Ambasada, nici Camera de Comerţ nu pot găsi soluţii definitive în domeniu, dar există modalităţi de cooperare pentru a putea îmbunătăţi disponibilitatea forţei de muncă. Am decis să realizăm împreună un plan de lucru, o serie de studii”, a afirmat Marco Giungi.

De asemenea, directorul general al Camerei de Comerţ Timiş, Florica Chiriţă, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că în urma discuţiilor avute cu ambasadorul Italiei în România, au fost identificate mai multe soluţii pentru criza forţei de muncă. Una dintre acestea se referă la automatizarea firmelor italiene din domeniul producţiei, în special.

“Împreună cu domnul ambasador am identificat mai multe soluţii pentru criza forţei de muncă, printre care transferul persoanelor disponibilizate din alte zone ale ţării şi atragerea lor în judeţul nostru. Apoi învăţământul dual este o soluţie, punerea în practică a claselor unde să fie specializaţi elevi pentru a fi apoi angajaţi în firmele italiene, metodă practicată şi de firme din Germania. De asemenea, s-a venit cu o altă propunere care deja se practică în Italia. Şi anume, o retehnologizare, o automatizare în special în cadrul firmelor din domeniul producţiei”, a afirmat Florica Chiriţă.

Directorul executiv al CCIA Timiş a atras atenţia că, din cauza lipsei forţei de muncă, există riscul ca mari companii să-şi mute activitatea în alte ţări.

“Există riscul să plece firme din judeţul Timiş din cauza lipsei forţei de muncă, şi pentru asta ne zbatem noi, Camera de Comerţ Timiş, să găsim soluţii. Există două firme germane şi una italiană care doresc să îşi desfăşoarea activitatea în altă parte, în sensul că nu închid fabricile din judeţul Timiş, dar îşi deschid şi în alte ţări. Ar fi vrut la noi, dar nu pot din cauza lipsei forţei de muncă”, a mai precizat Florica Chiriţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici