Analist: Programatorii IT şi persoanele cu grad de handicap pot pierde între 6 şi 22% din salariu

Simulările arată că, în contextul măsurilor fiscale luate de Executiv miercuri, se impune o creştere de 19,9% a salariului brut, cu referinţă salariul mediu brut pre economie de 3.131 lei, pentru a păstra suma în mână primită acum de un angajat, spune Radu Derscariu, director Deloitte Romania.

5446 afișări
Imaginea articolului Analist: Programatorii IT şi persoanele cu grad de handicap pot pierde între 6 şi 22% din salariu

Conform calculelor, angajaţii care beneficiază de scutirea de impozit pe venit în acest moment, cum sunt programatorii IT şi persoanele cu grad de handicap, vor suporta o micşorare a salariului net, chiar dacă angajatorii le vor majora salariile brute după transferul contribuţiilor la nivelul costului total actual.

„Dacă facem calculul pentru un salariu mediu brut pe economie de 3.131 lei, observăm că, după ce vor intra în vigoare modificările anunţate prin proiect, scăderea va fi de 6,3%. În cazul în care angajatorul nu va agrea majorarea valorii brute pentru a absorbi efectul creşterii contribuţiilor, reducerea la salariul net pentru aceste categorii va fi de 22,1%. Explicaţia este că scăderea de impozit de la 16% la 10% a fost gândită pentru a amortiza parţial transferul contribuţiilor, iar în cazul celor scutiţi, evident, acest efect nu are de unde să apară.

O altă consecinţă a transferului contribuţiilor va fi micşorarea cu cca 8,5% a sumei nominale virate către pilonul II de pensii private. Reducerea are două cauze: atât ca urmare a înglobării contribuţiilor în salariul brut, cât şi a diminuării procentului – dacă va fi luată decizia în acest sens – de la 5,1% la 3,75%”, spune Radu Derscariu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici