Analiştii economici estimează cât va costa un euro peste 12 luni

  • Rată anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2022/aprilie 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,44%.
9377 afișări
Imaginea articolului Analiştii economici estimează cât va costa un euro peste 12 luni

Analiştii economici estimează cât va fi cursul pentru un euro peste 12 luni

Rată anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2022/aprilie 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,44%.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 60,7 puncte, (faţă de aceeaşi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 39,9 puncte). Ambele componente ale indicatorului au înregistrat creşteri.

Atât indicatorul de încredere cât şi cele două componente ale sale au atins valorile maxime post criză Covid, ceea ce indică încredere în revenirea economiei în acest an. De asemenea, sondajul relevă revenirea, în linie atât cu evoluţiile globale cât şi cu prognoza de creştere economică, a anticipaţiilor de majorare a ratei inflaţiei şi a ratelor de dobânda.”, spune Adrian Codirlasu, Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale, iar rezultatele pentru luna martie 2021 relevă peste 70% din analişti anticipează că impactul economic al coronavirusului se va resimţi inclusiv în anul 2022, iar cea mai mare pondere (23,3%) chiar până în trimestrul IV al anului 2022. Valoarea medie a anticipaţiilor pentru deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 este 7,2%. În termeni reali, în 2021, PIB ar urma să crească cu 4,3%. Datoria publică că procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la peste 52%.

Este de remarcat faptul că 76% din participanţii la sondaj anticipează majorarea ratei inflaţiei, peste 72% se aşteaptă la creşterea ratelor de dobânda de piaţă monetară şi peste 83% prognozează majorarea ratelor de dobânda pentru scadenţele pe termen mediu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici