Prima pagină » Politic » Anastasiu, despre reforma companiilor de stat: Consilii suple, salarii plafonate, sancțiuni mai dure

Anastasiu, despre reforma companiilor de stat: Consilii suple, salarii plafonate, sancțiuni mai dure

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a prezentat marți principalele măsuri pe care Guvernul intenționează să le adopte pentru reformarea guvernanței corporative în companiile de stat, precizând că acestea vor fi discutate și cu partenerii europeni în cadrul PNRR, pentru eficiență și responsabilitate.
Anastasiu, despre reforma companiilor de stat: Consilii suple, salarii plafonate, sancțiuni mai dure
Petre Apostol
22 iul. 2025, 19:13, Economic

„Sunt măsuri cu care vom merge și la partenerii noștri din PNRR. Nu vrem să stricăm nimic din ceea ce am câștigat, vrem doar să eficientizăm”, a afirmat vicepremierul, punctând că scopul reformei este „profesionalizarea și eficientizarea” companiilor de stat.

Una dintre principalele propuneri vizează reducerea numărului de membri din consiliile de administrație și de supraveghere. La regiile autonome, numărul maxim de membri va scădea la 3 (de la 3-5 în prezent). La societățile cu sistem unitar, de la 3-7 membri se va merge tot la maximum 3 membri. Pentru companiile mari, cu cifră de afaceri peste 50 de milioane de euro și peste 200 de angajați, numărul va fi redus la 3-5 membri (față de 5-7). Pentru companiile foarte mari, reglementate european, Guvernul va adopta măsuri diferențiate, în urma unor analize punctuale.

În ceea ce privește remunerațiile, vicepremierul a anunțat plafonări importante

Indemnizația fixă pentru membrii neexecutivi va fi redusă de la 3 ori salariul mediu pe ramură la 2 ori, la membrii executivi componenta fixă va rămâne la 3 ori salariul mediu, iar componenta variabilă va fi redusă la 2 ori, iar pentru directorii generali componenta fixă și variabilă va fi plafonată la 3 ori salariul mediu, respectiv 2 ori salariul mediu pe ramură.

„În companiile de stat europene și în mediul privat, partea fixă este mai mare decât partea variabilă. În România a fost invers. Vrem să intrăm în normalitate”, a explicat Anastasiu.

De asemenea, vor fi plafonate și alte beneficii suplimentare – precum indemnizații de concediu, contribuții la costuri de locuire sau utilități – la maximum 10% din remunerația fixă.

Funcționarii publici vor avea dreptul să facă parte dintr-un singur Consiliu de Administrație, nu mai multe simultan, iar termenul de prescripție pentru sancțiuni va fi extins de la 6 luni la 1 an.

Pentru eficientizarea monitorizării, Guvernul propune înființarea unui Consiliu Consultativ neremunerat pe lângă AMEPIP, format din experți în guvernanță, juridic și resurse umane.

Vor fi extinse și sancțiunile pentru nerespectarea procedurilor de selecție a membrilor consiliilor

Companiile care nu încep selecțiile cu minimum 6 luni înainte de expirarea mandatelor sau care nu finalizează procedurile în termen de 150 de zile vor putea fi sancționate.

„Nu vrem ca întârzierile să mai treacă nesancționate, vrem responsabilitate în guvernanța corporativă”, a subliniat vicepremierul.

O altă măsură anunțată este accelerarea procesului de restructurare a companiilor de stat. Firmele aflate pe pierdere sau cu profituri foarte mici vor avea un termen de 3 luni pentru analiză și încă 3 luni pentru începerea măsurilor de eficientizare, fie prin fuziuni, restructurări sau reorganizări.

În ceea ce privește structura de supraveghere, Anastasiu a precizat că în prezent există o diferență între monitorizarea companiilor locale și a celor centrale, iar în perioada următoare se vor lua măsuri pentru uniformizarea și eficientizarea controlului și asupra companiilor din subordinea autorităților locale.