Analiştii estimează scăderea ratei şomajului începând din 2022. Ce nivel a atins în 2021

  • Analiştii Băncii Transilvania estimează scăderea ratei medii anuale a şomajului de la 5,4% în 2021, la 4,9% în 2022, respectiv 4,6% în 2023, arată o analiză a băncii.
  • Rata şomajului a crescut de la 5% în iunie la 5,1% în iulie, conform Institutului Naţional de Statistică.
342 afișări
Imaginea articolului Analiştii estimează scăderea ratei şomajului începând din 2022. Ce nivel a atins în 2021

Analiştii estimează scădere a ratei şomajului începând din 2022. Ce nivel a atins în 2021

Conform INS numărul de şomeri (15-74 ani) a crescut cu un ritm lunar de 3,1% la 420,2 mii în iulie, cel mai ridicat nivel din luna mai. În dinamică an/an numărul şomerilor a scăzut cu 13,9% în iulie, pe fondul consolidării climatului pozitiv din sfera investiţiilor productive şi efectului bază (în contextul redeschiderii economiei).

În primele şapte luni din 2021 numărul de şomeri a crescut cu 3,2% an/an, ca urmare aincidenţei crizei sanitare şi consecinţelor acestui şoc fără precedent la nivel mondial în ultimul secol. Rata şomajului a crescut de la 5% în iunie la 5,1% în iulie, evoluţie determinată de majorarea înregistrată pe segmentul bărbaţi (de la 5,1% la 5,4%, maximul din aprilie). Rata şomajului la femei a scăzut de la 4,9% în iunie la 4,7% în iulie, cel mai redus nivel din martie 2020, momentul declanşării pandemiei.

Astfel, în perioada ianuarie-iulie 2021 rata şomajului a înregistrat un nivel mediu de 5,5%, în creştere cu 0,6 puncte procentuale an/an.

Conform estimărilor econometrice elaborate rata şomajului s-a situat sub nivelul componentei structurale pentru a treia lună consecutiv în iulie, ceea ce confirmă intrarea economiei într-un nou ciclu. Perspectiva de scădere a şomajului este susţinută de premisele favorabile pentru dinamica investiţiilor productive: ritmuri anuale de 11,2% în 2021, 9,9% în 2022, respectiv 6% în 2023, mai notează analiştii băncii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici