ANALIZĂ - CHIRIILE în ţară: Cum au evoluat preţurile locuinţelor închiriate în prima jumătate a anului, în marile oraşe din ţară

Chiriile medii lunare au crescut la majoritatea categoriilor de apartamente din principalele cinci oraşe din ţară, inclusiv Bucureşti, cel mai mare avans, de 42 de euro, fiind consemnat la garsonierele din cartierul Dristor-Vitan Vechi din Capitală.

ANALIZĂ - CHIRIILE în ţară: Cum au evoluat preţurile locuinţelor închiriate în prima jumătate a anului, în marile oraşe din ţară (Imagine: Ovidiu Micsik/Publimedia)

Există şi excepţii de la regula scumpirilor, însă acestea sunt restrânse la anumite categorii de locuinţe. Analiza ia în calcul preţurile medii cerute la nivel de cartier sau de oraş pentru apartamente cu una, două şi trei camere (construite până în anul 2000) şi compară luna decembrie 2013 cu luna iunie 2014, potrivit unui comunicat al portalului imobiliar imobiliare.ro.

În zona Dristor-Vitan Vechi din Bucureşti, garsonierele au ajuns la un preţ mediu de 282 de euro pe lună, faţă de 249 de euro pe lună, la finele anului trecut. Pe de altă parte, apartamentele cu două camere s-au ieftinit de la 340 la 328 de euro pe lună. Pe segmentul locuinţelor cu trei camere a avut însă loc o creştere, de la o medie de 375 de euro pe lună, în decembrie 2013, la 389 de euro pe lună, în vara acestui an.

Şi în cartierul Drumul Taberei garsonierele s-au scumpit în prima jumătate din 2014, ajungând la 231 de euro pe lună, faţă de 215 euro pe lună în urmă cu şase luni. Preţul cerut pentru apartamentele cu două camere a crescut de la 279 la 291 de euro pe lună, în vreme ce, la trei camere, pretenţiile proprietarilor s-au majorat de la 326 de euro pe lună, la 339 de euro pe lună.

În Militari, suma medie cerută pentru o garsonieră a scăzut uşor, de la 241 de euro pe lună, în luna decembrie a anului trecut, până la 237 de euro pe lună în iunie 2014. Pe de altă parte, preţul solicitat pentru un apartament cu două camere s-a menţinut relativ constant, la o valoare de 311 euro pe lună (faţă de 310 euro pe lună), în timp ce chiria pentru o unitate locativă cu trei camere s-a majorat de la 350 la 362 de euro pe lună.

În Tineretului-Timpuri Noi au fost consemnate creşteri de preţ la toate categoriile de apartamente analizate. Astfel, o garsonieră a ajuns, în luna iunie, la o medie de 280 de euro pe lună (faţă de 274 de euro pe lună), în timp ce un apartament cu două camere poate fi închiriat cu 375 de euro pe lună (faţă de 370 de euro pe lună). Cel mai mare avans, de la 439 la 471 de euro pe lună, a fost consemnat însă pe segmentul locuinţelor cu trei camere.

În Titan, garsonierele s-au ieftinit în prima jumătate a anului, de la o medie de la 258 de euro pe lună, la 225 de euro pe lună. Preţul cerut pentru apartamentele cu două camere a crescut uşor, de la 314 la 327 de euro pe lună, în timp ce, pe segmentul locuinţelor cu trei camere, pretenţiile proprietarilor s-au majorat de la 349 la 390 de euro pe lună.

În Timişoara, chiria cerută pentru o garsonieră se ridica în iunie 2014 la 189 de euro pe lună, faţă de 185 de euro pe lună, în decembrie 2013. Preţurile practicate pentru apartamentele cu două şi trei camere au cunoscut un avans mai semnificativ în perioada menţionată, de la 259 la 291 de euro pe lună şi, respectiv, de la 305 la 325 de euro pe lună.

Suma medie cerută pentru o garsonieră în Braşov s-a diminuat uşor în primele şase luni ale anului, de la 198 la 192 de euro pe lună, în timp ce preţurile pentru apartamentele cu două camere s-au înscris pe un trend crescător, de la 241 la 264 de euro pe lună. Pe de altă parte, chiriile practicate pentru locuinţele cu trei camere au scăzut, de la o medie de 336 de euro pe lună, până la un nivel de 314 euro pe lună.

În Cluj-Napoca, chiria solicitată pentru o garsonieră s-a majorat, în primul semestru al anului, de la 200 la 215 euro pe lună. Un trend ascendent a fost consemnat şi în cazul locuinţelor cu două camere (de la 295 la 307 euro pe lună), în vreme ce pretenţiile proprietarilor de apartamente trei camere au rămas constante în jurul valorii de 360 euro/lună.

Ca şi în Timişoara, în Constanţa au fost consemnate majorări ale chiriilor la toate categoriile de apartamente analizate. Preţul mediu cerut a ajuns la 174 de euro pe lună (faţă de 171 de euro pe lună) pentru o garsonieră, la 263 de euro pe lună (de la 250 de euro pe lună) pentru o locuinţă cu două camere şi la 348 de euro pe lună (faţă de 310 euro pe lună) pentru o unitate locativă cu trei camere.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 2 comentarii
Taguri:
LOCUINŢE ,
CHIRII ,
COMENTARII
  • fix eu 6 aug 2014

    Articol foarte slab. Au fost numite niste orase dupa bunul plac, insa lipsesc Craiova si Iasi. Nici macar nu ma mai chinui sa citesc articolul. "de Cristina Cuncea - Mediafax" - probabil a fost angajata pe ochi frumosi.

  • Andrei 6 aug 2014

    As crede ca aceste cifre nu corespund cu realitatea. Agentile imobiliare au tendinta de a afisa preturi mai mari care nu corespund cu ofertele proprietarilor.

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
RASTURNARE TOTALA de situatie in cazul mortii patronului Hexi Pharma. Care ar putea fi ADEVARATA CAUZA a decesului. ANUNTUL procurorilor