ANALIZĂ: Nivelul record al tranzacţiilor a dinamizat piaţa de consultanţă imobiliară

Nivelul record al tranzacţiilor imobiliare încheiate în acest an, dar şi dinamica susţinută a pieţei de dezvoltare şi închiriere de spaţii de birouri, au urcat afacerile firmelor de consultanţă şi servicii imobiliare cu până la 30%.

303 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Nivelul record al tranzacţiilor a dinamizat piaţa de consultanţă imobiliară

ANALIZĂ: Nivelul record al tranzacţiilor a dinamizat piaţa de consultanţă imobiliară (Imagine: Shutterstock)

"Cifra de afaceri a JLL a crescut cu aproape 30% în 2014 faţă de 2013 (când a raportat 14,7 milioane de lei, respectiv 3,32 milioane de euro - n.r.). Cele mai performante în 2014 au fost departamentele de capital markets, agency leasing (pe toate segmentele), evaluări şi property management", a declarat pentru MEDIAFAX Marius Şcuta, directorul JLL România.

JLL a fost implicată în două dintre cele mai mari tranzacţii realizate în acest an pe piaţa locală. Compania a asistat grupul P3, proprietar, dezvoltator şi manager de proprietăţi logistice în Europa, în achiziţia unui portofoliu de parcuri logistice în Polonia şi România, de la CA Immobilien Anlagen AG. De asemenea, JLL a reprezentat Raiffesen Evolution în vânzarea de Promenada Mall din Bucureşti, fiind cea mai mare tranzacţie a unui singur activ semnată vreodată în Bucureşti.

Un avans de două cifre este estimat şi de reprezentanţii Colliers, în condiţiile în care departamentul de birouri a avut o evoluţie spectaculoasă în 2014 şi încheie anul cu două milioane de dolari, reprezentând o creştere de 280% faţă de 2013.

"Evaluările, ca în fiecare an, au avut o evoluţie foarte bună, aproximativ o treime din afaceri fiind generate de evaluări. Un alt departament care a înregistrat rezultate remarcabile a fost cel de real estate management services (property management şi certificări verzi), care încheie anul cu o creştere de 24% faţă de 2013. Pe property management, anul acesta am câştigat toate cele trei licitaţii din piaţa de office (Hermes, Skanska, Ethos House). Cifra de afaceri în 2014 este de 5 milioane de dolari, în creştere cu 11% faţă de 2013, când am avut 4,5 milioane de dolari", au declarat reprezentanţii Colliers.

Şi Coldwell Banker Affilates of România estimează un avansa al afacerilor în acest an, vânzările de locuinţe direct de la dezvoltator fiind principalul motor al creşterii.

"Estimăm o creştere de minim 5% a cifrei de afaceri în acest an comparativ cu 2013 (când a înregistrat un rulaj de 23,2 milioane de lei, respectiv 5,2 milioane de euro ă n.r.). Property management şi departamentul rezidenţial au continuat să fie departamentele cu cea mai multă activitate în cadrul companiei. Divizia New Homes a înregistrat o creştere de 30% a numărului de apartamente noi vândute direct de la dezvoltator. Departamentul de Property Management şi-a menţinut activitatea la un nivel constant, fiind administratori pentru un portofoliu de peste 700.000 de metri pătraţi, cei mai importanţi clienţi fiind Romtelecom şi Unicredit", a declarat Valentin Ilie, directorul general al companiei.

Într-o notă discordantă cu ceilalţi competitori, compania The Advisers/Knight Frank estimează pentru acest an afaceri în stagnare.

"Evoluţia pozitivă a pieţei înregistrată în acest an pe mai multe sectoare s-a reflectat şi în performanţa diviziilor companiei noastre. Sectorul de birouri rămâne în continuare foarte activ, la fel şi divizia de terenuri, dar şi departamentul de evaluări şi consultanţă sau cel de industrial şi logistică. Estimăm o cifră de afaceri similară cu cea înregistrată anul trecut (compania a raportat anul trecut afaceri de 9,7 milioane de lei, respectiv 2,2 milioane de euro, n.r.)" a declarat Horaţiu Florescu, şeful The Advisers/Knight Frank.

Departamentul de terenuri al The Advisers/Knight Frank a semnat cea mai mare tranzacţie de pe piaţă anul acesta, respectiv cea prin care Portland Trust a cumpărat de la compania Nusco un lot de 4 hectare în zona Floreasca.

Cu toate că cei mai mulţi vor termina anul 2014 pe plus, consultanţii imobiliari contactaţi sunt de părere că piaţa de consultanţă este încă afectată de poblemele sistemului bancar, cu impact asupra disponibilităţii finanţării, de creşterea economică sub aşteptări în zona euro, de cererea încă limitată din partea chiriaşilor, care continuă să fie precauţi.

"Piaţa de consultanţă imobiliară din România este una stabilă, dominată de cei mai mari jucători globali, iar aceasta va înregistra o creştere solidă odată cu creşterea pieţei imobiliare şi cu maturizarea acesteia. Intrarea pe piaţă a unor noi investitori va fi un important factor de creştere. Tot mai multe dintre agenţiile mari vor migra dinspre un model bazat pe brokeraj către unul bazat pe consultanţă şi îşi vor diversifica serviciile prin deschiderea unor noi linii de business", apreciază reprezentantul JLL.

Pe de altă parte, Horaţiu Florescu consideră că există anumite aspecte nefavorabile care se perpetuează de la an la an, dezvoltarea infrastructurii fiind unul dintre exemple.

"Lipsa infrastructurii împiedică într-o oarecare măsură investiţiile din sectorul industrial şi logistică, birouri sau rezidenţial. Revenirea lentă din criza economică a atras şi o reticenţă a investitorilor. Pe de altă parte, dezvoltatorii deja consacraţi îşi menţin activitatea, investiţiile şi încrederea în piaţa locală", a conchis Florescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici