ANALIZĂ ZF: Guvernul Cioloş "sparge" în 2016 cu 16 miliarde lei mai mult decât Guvernul Ponta

Din anul „nebun“ 2008 încoace nu s-a mai pomenit o frenezie atât de mare pe zona de cheltuieli bugetare din bani care nu există. Trei sferturi din creştere merg în salarii, bunuri şi servicii şi cheltuieli sociale. Doar 4 miliarde de lei în plus la investiţii.

944 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ ZF: Guvernul Cioloş "sparge" în 2016 cu 16 miliarde lei mai mult decât Guvernul Ponta

Guvernul Cioloş „sparge“ în 2016 cu 16 miliarde lei mai mult decât Ponta

Guvernul Cioloş a pro­gra­mat bugetul astfel încât din acesta să fie cheltuiţi în 2016 cu 16 miliarde de lei (3,6 mld. euro) mai mult decât în acest an, cea mai mare creş­tere nominală de cheltuieli, de la un an la altul, din 2008 încoace.

Mizând pe o creştere economică de 4,1%, guvernul va cheltui în 2016 cu 21 de miliarde de lei peste ce adună la bu­get, ră­mânând un deficit lipit de pragul de sus al admisibilităţii, de 2,95% din PIB pe stan­dardul european de con­ta­bilitate ESA, şi 2,8% din PIB pe cash.

Guvernul a publicat la sfârşitul săp­tă­mâ­nii proiectul de buget pe 2016 care an­ti­cipează un Produs Intern Brut de 746,6 mld. lei, o creştere economică de 4,1%, ve­nituri bugetare de 31% din PIB (231 mld. lei) şi cheltuieli bugetare de 33,8% din PIB ( 252 mld. lei). Gu­ver­nul esti­mea­ză pentru 2016 o inflaţie de 0,5%, un curs leu/euro de 4,44 lei şi un câştig sala­rial mediu net la 1.950 de lei.

Acceptând fără să crâcnească majo­ră­rile de indemnizaţii şi salarii din do­me­niul public decise de Executivul an­terior, gu­vernul a blocat însă, în nu­mele păs­trării com­petitivităţii eco­no-mice, majo­rarea pre­conizată a salariului mi­nim brut de la 1.050 de lei la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016, ceea ce îi afec­tea­ză în ma­joritate pe cei cu salarii mici din do­me­niul privat. Mai mult, guvernul va ma­jora, de la 1 ia­nua­rie, cu doar 0,1% con­tribuţia la pilo­nul II de pensii, faţă de creş­terea anterior pre­văzută de 0,5%.

Creşterea cheltuielilor în bugetul din 2016 comparativ cu 2015 se înregis­trea­ză în principal în zona salariilor, a in­dem­ni­zaţiilor şi a consumului admi­nis­tra­ţiei: sunt 5,4 mld. lei în plus pentru sa­larii, 3,7 mld. lei pentru cheltuieli de bunuri şi ser­vi­cii, alte 4 miliarde pen­tru asistenţă so­cia­lă şi abia patru mi­liarde de lei în plus pen­tru investiţii (faţă de estimarea de chel­tuieli pentru acest an, pentru că faţă de prevederile buge­tului din 2015 ele sunt în scădere).

Citeşte continuarea materialului pe zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici