ANCOM vine cu precizări privind includerea în contracte a vitezelor la internet

ANCOM a publicat un ghid privind implementarea cerinţelor referitoare la includerea în contracte a informaţiilor privind vitezele de acces la internet prin reţele fixe şi mobile, potrivit unui comunicat remis luni MEDIAFAX.

173 afișări
Imaginea articolului ANCOM vine cu precizări privind includerea în contracte a vitezelor la internet

ANCOM vine cu precizări privind includerea în contracte a vitezelor la internet

Elaborând acest ghid, ANCOM le pune la dispoziţie furnizorilor instrucţiuni pentru o exprimare coerentă a vitezelor şi a procedurii de măsurare a acestora în cadrul contractelor cu utilizatorii. Ghidul detaliază şi cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească un consumator pentru a înregistra o sesizare validă şi pentru a putea solicita remedii şi obligă operatorii să menţioneze toate remediile pe care le pot acorda consumatorilor.

Ghidul elaborat de ANCOM aduce clarificări cu privire la modul în care trebuie exprimate valorile vitezelor, factorii care pot influenţa atingerea vitezelor astfel încât utilizatorii să înţeleagă aspectele care pot afecta rezultatele unei măsurători, condiţiile în care se recomandă a fi efectuate măsurătorile de către utilizatori pentru a putea obţine vitezele de acces la internet din contract, spre exemplu condiţii referitoare la terminalul de pe care se efectuează măsurătorile, aspecte ce trebuie cuprinse în procedura de măsurare a vitezelor în vederea constatării unor diferenţe importante, permanente sau care se repetă la intervale regulate, între performanţa reală a serviciului şi cea indicată în contract, spre exemplu câte zile trebuie efectuate măsurătorile, câte măsurători se efectuează pe zi şi la ce intervale de timp, modalitatea în care un utilizator poate depune o sesizare privind nerespectarea clauzelor contractuale, pentru a putea beneficia de remedii.

„Încurajăm utilizatorii să îşi monitorizeze permanent performanţa serviciilor de internet fix şi mobil prin aplicaţia Netograf, un instrument independent creat de ANCOM. Şi asta pentru că, în cazul în care constată o diferenţă importantă, permanentă sau care se repetă la intervale regulate, între performanţa reală a serviciului în ceea ce priveşte viteza şi performanţa indicată de furnizor în contract, utilizatorii pot beneficia de anumite remedii prevăzute de furnizori în contract”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.

În vederea asigurării transparenţei informaţiilor privind calitatea serviciului oferit, conform Deciziei ANCOM nr. 1112/2017, furnizorii de servicii de acces la internet au obligaţia de a preciza în contracte valorile următorilor indicatori tehnici de calitate: în cazul serviciului de acces la internet furnizat prin reţele fixe - viteza minimă de transfer al datelor, viteza de transfer al datelor disponibilă în mod normal, viteza maximă de transfer al datelor şi viteza promovată de transfer al datelor (cea pe care furnizorul o utilizează în informările cu scop comercial), iar în cazul serviciului de acces la internet furnizat prin reţele mobile - viteza maximă estimată de transfer al datelor şi viteza promovată de transfer al datelor.

Taguri:
ancom,
internet,
ghid

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici