Video Aproape 50% dintre participanţii la pensiile private obligatorii au în cont doar 500 de lei

Aproape jumătate dintre participanţii la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au acumulat în cont mai puţin de 500 de lei fiecare, după 33 de luni de la startul sistemului, în mai 2008, iar media se situează la 835 de lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

33 afișări

"În aceste condiţii, Pilonul II nu va putea răspunde cerinţelor pentru care a fost creat, respectiv asigurarea foştilor salariaţi a unui venit decent după încheierea perioadei active", a spus Oancea, prezent la a IV-a ediţie a MEDIAFAX Talks about Private Pensions.

Primele contribuţii la Pilonul II au fost virate în conturile personale ale salariaţilor în mai 2008.

La finele lunii ianuarie, fondurile de pe Pilonul II deţineau active nete de 4,5 miliarde de lei, în urcare cu 3,9% faţă de decembrie 2010.

Numărul contributorilor pe Pilonul II a crescut cu 0,4% în ianuarie, la 5,21 milioane.

Pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), activele nete ale celor 13 fonduri de profil totalizează 339,6 milioane de lei, avansul faţă de decembrie fiind de 3,5%, în timp ce numărul particpanţilor a crescut cu 1,2%, la 224.191 persoane.

Primele contribuţii la Pilonul III au fost virate în mai 2007.

Suma medie acumulată pe acest segment al pensiilor private se ridica la 1.515 lei, potrivit datelor de la finele lunii ianuarie.

Oancea a amintit că, potrivit legislaţiei, contribuţiile la fondurile de pe Pilonul III sunt deductibile atât pentru angajator, cât şi pentru angajat, în limita a 400 de euro/an, la calcularea impozitului pe venit (16% la angajat), impozitul pe profit (16% la companie), contribuţiilor către asigurările sociale de stat (10,5% la angajat şi 20,8% la angajator) şi contribuţiei de accidente de muncă şi boli profesionale (0,15%-0,85% la angajator).

În situaţia contribuţiei mixte, deductibilitate cumulată ajunge la 800 de euro/an.

"Este un avantaj fiscal care ar trebui să stimuleze, să atragă mai mulţi participanţi, în condiţiile în care sumele acumulate prin Pilonul II nu vor fi suficiente unui venit decent viitorilor pensionari", a mai spus preşedintele CSSPP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici