Asociaţia Liderilor în Servicii: Taxa de solidaritate şi impozitul pe cifra de afaceri duc la scăderea investiţiilor străine

Asociaţia Liderilor în Servicii pentru Afaceri din România (ABSL) susţine că taxa de solidaritate şi impozitul pe cifra de afaceri pot avea un efect negativ asupra economiei româneşti, conducând la scăderea investiţiilor străine şi a creării locurilor de muncă, potrivit unui comunicat emis marţi.

250 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Liderilor în Servicii: Taxa de solidaritate şi impozitul pe cifra de afaceri duc la scăderea investiţiilor străine

Asociaţia Liderilor în Servicii: Taxa de solidaritate şi impozitul pe cifra de afaceri duc la scăderea investiţiilor străine

În urma analizei noului program de guvernare, cu referire la impozitul pe cifra de afaceri şi taxa de solidaritate, ABSL România consideră că descurajează invesţiile străine în acest domeniu. „În plus, considerăm că această modificare va reduce crearea de locuri de muncă bine plătite şi inovaţia. De asemenea, considerăm că procesul privind transparenţa decizională şi consultarea cu mediul de afaceri înaintea adoptării unui act normativ este foarte util în cadrul societăţii româneşti”, se arată în comunicatul trimis.

„Iniţiativele de tipul taxei de solidaritate afectează, prin reducerea salariului net, segmentul profesioniştilor performanţi din mediul privat care sunt responsabili, printre altele, cu atragerea de proiecte noi pe piaţa locală şi conducerea unor programe cu efecte benefice asupra întregii economii”, potrivit comunicatului.

„Mai mult, indiferent cât de mari sunt salariile şi încasările corespunzătoare acestora la bugetul de stat pentru cetăţenii afectaţi negativ de această iniţiativă, pensia pe care o vor primi de la stat va fi plafonată conform legislaţiei în vigoare – ceeea ce conduce în fapt la crearea unei alte inechităţi în societatea românească”, se mai arată în comunicat.

ABSL mai avertizează că, prin introducerea unei taxe pe cifra de afaceri, este posibil ca România să între în conflict cu legislaţia Uniunii Europene în acest domeniu şi, în plus, să descurajeze investitile străine.

„De obicei, investitiile străine nu urmăresc profitul în primii ani de existenţa ai unei companii. Taxarea acestora încă din primii ani, indiferent de rezultatele lor financiare, poate reduce semnificativ şansele lor de succes şi apetitul investitorilor, generând un efect negativ în cascadă în economia românească”, se arată în comunicat.

„În plus, în cazul relaţiilor comerciale cu mai multe nivele de subcontractori, acelaşi serviciu va fi taxat de mai multe ori similar cu sistemul de impozitare pe circulaţia mărfurilor care s-a dovedit ineficient şi a fost abolit cu mulţi ani în urmă de majoritatea statelor dezvoltate”, menţionează asociaţia.

Din ABSL România fac parte atât companii autohtone, cât şi multinaţionale de profil, precum HP Enterprise, HP Inc Romania, Luxoft Professional Romania, Microsoft Romania, PwC Services, Procter & Gamble Marketing Romania, Renault Business Services, Samsung Romania şi Vodafone Shared Services Romania.

Industria serviciilor pentru afaceri are peste 250 de companii (109.000 de angajaţi) şi reprezintă aproximativ 2% din PIB-ul României. Proiecţiile de creştere anuală ale industriei sunt de 15%-20% pentru următorii ani, în condiţii de stabilitate legislativă şi politică, conform studiului anual realizat de KPMG pentru ABSL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici