AVAS va stabili toamna aceasta cum îi va plăti pe ultimii 5.000 de păgubiţi FNI

Preşedintele AVAS, Marius Obreja, a declarat, vineri, că în această toamnă va fi emis un act normativ prin care se va putea face o predictibilitate a despăgubirilor pentru cei 5.000 de păgubiţi FNI care nu şi-au primit banii şi au de încasat 35 de milioane de lei.

2115 afișări
Imaginea articolului AVAS va stabili toamna aceasta cum îi va plăti pe ultimii 5.000 de păgubiţi FNI

AVAS va stabili toamna aceasta cum îi va plăti pe ultimii 5.000 de păgubiţi FNI (Imagine: Shutterstock)

Marius Obreja a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Prefectura Arad, că au fost plătiţi 75 la sută din păgubiţii FNI, iar 5.000 de persoane mai aşteaptă să le fie restituite bani, în total 35 de milioane de lei.

Întrebat de jurnalişti când crede că vor putea fi făcute plăţile, preşedintele AVAS a spus că în toamna acestui an va fi emis un act normativ prin care se va putea face o predictibilitate a despăgubirilor.

"Din cauza numărului mare de cereri, AVAS a avut probleme majore în a face aceste plăţi ritmic. Au fost perioade în care conturile noastre au fost blocate cu titluri executorii depuse de către păbubiţi care îşi aşteptau restituirea sumelor. Apreciem că undeva în această toamnă, pe baza unui act normativ care urmează să iasă, vom putea face o predictibilitate a despăgubirilor, pentru că în momentul de faţă ritmul plăţilor nu mai ţine de noi, ci de aceste titluri executorii", a declarat preşedintele AVAS.

Marius Obreja s-a aflat la Arad pentru a vizita câteva fabrici şi pentru o întâlnire cu oameni de afaceri locali, cărora le-a prezentat “oportunităţile din portofoliul AVAS”.

În aprilie anul trecut, fostul premier Emil Boc declara că AVAS trebuie să plătească 100 milioane de euro ca despăgubiri pentru depunătorii Fondului Naţional de Investiţii, la care se adaugă noi sentinţe judecătoreşti privind alte plăţi de sute milioane euro din cauza greşelilor la FNI, bani care puteau fi folosiţi la salarii şi pensii.

În luna februarie anul trecut, Guvernul a decis ca sumele repartizate AVAS de la bugetul de stat să nu mai poată fi executate silit până la 31 decembrie 2013, justificând decizia prin faptul că, la AVAS, conturile sunt blocate integral şi nu pot fi efectuate niciun fel de plăţi, ca urmare a popririlor instituite de executorii judecătoreşti în temeiul unor titluri executorii a căror valoare cumulată la 1 februarie 2011 este de 176,1 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici