Averile miliardarilor, lovite de prăbuşirea materiilor prime şi încetinirea economiei chineze - FOTO

Cei mai bogaţi 400 de oameni din lume au pierdut 19 miliarde de dolari în 2015, din cauza prăbuşirii preţurilor materiilor prime şi a încetinirii economice din China, evoluţii care au făcut ca indicele Bloomberg al miliardarilor să înregistreze primul declin anual de la debutul din 2012.

793 afișări
Imaginea articolului Averile miliardarilor, lovite de prăbuşirea materiilor prime şi încetinirea economiei chineze - FOTO

Averile miliardarilor, lovite de prăbuşirea materiilor prime şi încetinirea economiei chineze (Imagine: Shutterstock/Mediafax Foto)

"După trei ani extraordinari, pieţele de capital au scăzut în 2015 din cauza temerilor investitorilor”, a explicat miliardarul Ken Fisher, fondatorul Fisher Investments, care administrează active de peste 65 de miliarde de dolari.

Îngrijorările au inclus temeri legate de supraoferta de petrol, cheltuielile scăzute de consum şi încetinirea economiei chineze.

Magnatul mexican al telecomunicaţiilor, Carlos Slim, a înregistrat cel mai mare declin în indicele miliardarilor, pe fondul unei deprecieri a acţiunilor grupului America Movil cu 25% în 2015.

Cel mai bogat om din lume în 2013, Slim a coborât pe poziţia a cincea în acest an, după ce a pierdut aproape 20 de miliarde de dolari. Autorităţile mexicane au intensificat eforturile de divizare a afacerilor magnatului, care controlează majoritatea comunicaţiilor fixe şi mobile din ţară.

Investitorul american Warren Buffett, al treilea cel mai bogat om al planetei, a pierdut în acest an 11,3 miliarde de dolari, iar compania sa Berkshire Hathaway a înregistrat primul declin anual după 2011.

Averea co-fondatorului Microsoft, Bill Gates, cel mai bogat om din lume din mai 2013, a scăzut cu 3 miliarde de dolari în 2015.

Pierderile consemnate de Gates şi creşterea continuă a acţiunilor Inditex, cel mai mare retailer de modă din lume, l-au propulsat pe miliardarul spaniol Amancio Ortega la 10 miliarde de dolari distanţă de prima poziţie a topului.

Ortega, cel mai bogat om din Europa din iunie 2012, i-a depăşit pe Slim şi Buffet, cu o creştere a averii de 12,1 miliarde de dolari, la 73,2 miliarde de dolari.

Avansul de 20% înregistrat de Ortega este totuşi cu 19 miliarde de dolari sub creşterea obţinută de fondatorul Amazon.com, Jeff Bezos.

Averea lui Bezos, originar din Mexic, s-a mărit de peste două ori, la 59 de miliarde de dolari, investitorii fiind atraşi de profitabilitatea celui mai mare retailer online din lume. Bezos a câştigat 31 de miliarde de dolari în 2015, inversând declinul de 7,4 miliarde de dolari din 2014, urcând în acest fel 16 poziţii în clasamentul Bloomberg, pe locul al patrulea.

Schimbările survenite la vârful topului celor mai bogaţi oameni la nivel global au avut loc pe fondul fluctuaţiilor mari ale cotaţiilor acţiunilor, care au trecut de la creşterile din prima parte a anului la scăderi puternice în ultimele luni.

Indicele global MSCI ACWI a scăzut cu 3,8% până la încheierea tranzacţiilor din 28 decembrie.

Cei mai bogaţi 400 de oameni controlează active combinate de 3.900 miliarde de dolari, sumă care depăşeşte PIB-ul oricărei ţări cu excepţia Statelor Untie, Chinei şi Japoniei.

La momentul de vârf atins pe 18 mai, averile cumulate ale miliardarilor erau de aproape 4.300 de miliarde de dolari, cu 267 de miliarde de dolari peste nivelul de la 1 ianuarie.

În luna august, această creştere a fost anulată, iar ulterior declinul s-a accentuat, pieţele globale pierzând într-o săptămână 187 de miliarde de dolari.

Declinul pieţei de capital a făcut ca 49 de miliardari să iasă din indicele zilnic al miliardarilor, între aceştia fiind directorul general al Glencore, Ivan Glasenberg, şi Wang Jing, un antreprenor chinez din sectorul telecomunicaţiilor.

Cele mai mari fluctuaţii ale averilor au fost înregistrate în acest an de miliardarii chinezi. La 1 ianuarie, în indicele Bloomberg figurau 23 de miliardari chinezi, cu averi combinate de 205 miliarde de dolari. La momentul maxim atins pe 27 mai, în indice se aflau 31 de chinezi, cu active de 348 de miliarde de dolari.

Pe 28 decembrie, în indice se mai aflau 28 de miliardari chinezi, cu averi de 256 miliarde de dolari.

Magnaţii ruşi au pierdut 55 de miliarde de dolari în 2014, după ce Occidentul a impus sancţiuni Rusiei din cauza anexării Crimeei.

În 2015, prăbuşirea preţurilor petrolului şi efectul sancţiunilor au contribuit la prima contracţie a economiei ruse din ultimii şase ani.

La 28 decembrie, în indicele Bloomberg al miliardarilor se aflau 19 ruşi, care au pierdut 8 miliarde de dolari în acest an.

Cel mai performant sector economic pentru miliardari a fost cel tehnologic. Cei 44 de miliardari cu activităţi în acest sector şi-au adăugat 81 de miliarde de dolari la averile totale, în frunte cu cele 31 de miliarde câştigate de Bezos.

Şeful Facebook, Mark Zuckerberg, şi-a majorat averea cu 12 miliarde de dolari, pe fondul dezvoltării afacerilor de publicitate prin intermediul dispozitivelor mobile şi a creşterii numărului de utilizatori.

Publicitatea a sporit şi averile fondatorilor Alphabet, compania mamă a Google, Sergey Brin şi Larry Page, care au câştigat cumulat 20 de miliarde de dolari.

Cei 31 de miliardari cu operaţiuni în domeniul resurselor naturale din cadrul indicelui au fost puternic afectaţi de prăbuşirea preţurilor petrolului, cuprului, minereului de fier şi ale altor materii prime, care le-au şters 32 de miliarde de dolari din averi.

Cea mai bogată persoană din Australia, Gina Rinehart, a pierdut peste un sfert din avere, pe fondul înjumătăţirii preţului minereului de fier. Rinehart este a 10-a cea mai bogată femeie din lume, cu aproape 10 miliarde de dolari.

Oricât de turbulent ar fi fost 2015, anul 2016 ar putea fi chiar mai mult, potrivit lui Larry Adam, director de investiţii la divizia Wealth Management Americas a Deutsche Bank, care consideră că volatilitatea ar putea fi mai mare decât în ultimii doi ani.

Între riscurile majore menţionate de acesta sunt pieţele valutare de pe pieţele emergente şi incertitudinile legate de alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici