Inflaţia nu mai e "tranzitorie”, dobânzile cresc în 2022. Avertisment

Inflaţia şi-a pierdut aseară atributul de "tranzitorie", potrivit comunicatului oficial al Rezervei Federale a SUA, care stabileşte ratele dobânzilor pe piaţa americană, scrie într-o analiză Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro.

2022 afișări
Imaginea articolului Inflaţia nu mai e "tranzitorie”, dobânzile cresc în 2022. Avertisment

Inflaţia nu mai e "tranzitorie”, dobânzile cresc în 2022. Avertisment

Acest lucru înseamnă că inflaţia este aici pentru a rămâne cel puţin până anul viitor. Preşedintele Fed, Jerome Powell, consideră că aceasta se va diminua în 2022 şi va reveni la nivelurile anterioare pandemiei în 2024. Prin urmare, Rezerva Federală a decis să dubleze reducerea achiziţiilor de obligaţiuni pentru a le încheia până în luna martie a anului viitor şi să ia în calcul trei majorări ale ratelor dobânzilor în 2022.

În timp ce SUA începe să îşi limiteze inflaţia ridicată, în Europa petrecerea continuă, cel puţin pentru ţările din zona euro. BCE nu intenţionează încă să închidă programul PEPP - Programul de achiziţii de urgenţă pentru pandemii sau să majoreze ratele dobânzilor. Dar, cu rate ale inflaţiei de 9,2% în Lituania, 8,8% în Estonia, 7,8% în România şi Polonia sau 7,4% în Ungaria, 7,3% în Bulgaria şi 6% în Cehia, băncile centrale ale ţărilor care nu fac parte din zona euro au început deja să majoreze dobânzile. Unele timide, cum ar fi 0,25% - creşterea de luna trecută în România şi 0,5% în Polonia, altele mai agresive, cum ar fi creşterea cu 1,25% în Cehia.

În afara UE, campioana inflaţiei din Europa este Turcia cu 21,31%, urmată de Moldova cu 12,44%, Belarus şi Ucraina cu 10,3%. La nivel mondial, campioană la inflaţie este Venezuela cu o rată impresionantă de 1575%, urmată de Sudan cu 351% şi Liban cu 174%.

În SUA, inflaţia a ajuns la 6,8% în noiembrie, cel mai ridicat nivel din iunie 1982. La aceasta s-a adăugat şi de un raport dezamăgitor privind vânzările cu amănuntul, care a venit cu o creştere de numai 0,3% în noiembrie, faţă de 0,8% cât se preconiza. Datele sugerează că americanii se simt împovăraţi de creşterea abruptă a preţurilor. In ultima lună, a apărut chiar o mică scădere a vânzărilor la dealerii auto, care reprezintă 20% din totalul vânzărilor cu amănuntul. Marile magazine şi-au văzut vânzările scăzând brusc cu 5,4% faţă de luna precedentă, iar acestea au fost stabile la retailerii online. Acest lucru arată că evenimente precum Black Friday şi Cyber Monday s-ar putea să nu fi avut prea mult succes în acest an. De asemenea, vânzările s-au prăbuşit cu 4,6% la magazinele de electronice şi au scăzut şi la farmacii. Vânzările au crescut însă cu 1% la baruri şi restaurante. Cheltuielile mai mari pentru alimente în afara casei sunt în general considerate ca un semn că consumatorii au încredere în economie.

În afară de îngrijorările legate de inflaţie, preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat că economia a făcut suficiente progrese pentru a justifica eliminarea stimulentelor pe care banca le-a pus în aplicare la începutul pandemiei pentru a preveni o depresiune economică majoră.

Răspândirea variantei Omicron a fost evidenţiată ca un risc de către Fed, în ciuda evaluării iniţiale care arăta că această variantă este foarte transmisibilă, dar mai puţin gravă şi că vaccinurile existente şi imunitatea în urma unei infecţii anterioare oferă o anumită protecţie împotriva formelor grave ale bolii. Jerome Powell a menţionat că necunoscuta este modul în care va afecta economia, "cât de mult inhibă cererea, spre deosebire de suprimarea ofertei. Nu este clar cât de mari vor fi efectele asupra inflaţiei, asupra creşterii sau asupra angajărilor". “Varianta Delta a încetinit angajările şi a afectat redresarea lanţurilor de aprovizionare. Dar, val după val, oamenii vor învăţa să trăiască cu această pandemie, crede Powell. “Mergând mai departe, finalizarea reducerii achiziţiilor este potrivită, iar Omicron nu are prea mult de-a face cu asta", a mai adaugat Powell.

Seria de creşteri preconizată va duce ratele dobânzilor până la 2,5% (în prezent, dobanda cheie este de 0-0,25%). Aceast lucru înseamnă o serie de creşteri mai mici şi mai lente decât media din trecut, când ratele au crescut cu 3 puncte procentuale într-o perioadă de 15 luni. Powell a precizat foarte clar că majorările dobânzilor nu vor începe înainte de a se pune capăt achiziţiilor de obligaţiuni. "Nu ar fi ‘potrivit’ să se majoreze dobânzile în timp ce încă se măresc achiziţiile de active". “Practic, suntem la două şedinţe distanţă de finalizarea reducerii treptate a achiziţiilor", a declarat Powell.

Pieţele au reacţionat pozitiv la remarcile lui Powell, Nasdaq şi S&P 500 urcând în timpul conferinţei de presă. S&P Futures sunt şi ele în urcare.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici