AVERTISMENTUL FMI: Lumea trebuie să acţioneze pentru a împiedica un colaps devastator al pieţei imobiliare

Lumea trebuie să acţioneze pentru a reduce riscul unui nou colaps devastator al pieţei imobiliare, a avertizat Fondul Monetar Internaţional (FMI), la publicarea unui raport care a arătat că preţurile la locuinţe sunt semnificativ peste media istorică în multe ţări.

AVERTISMENTUL FMI: Lumea trebuie să acţioneze pentru a împiedica un colaps devastator al pieţei imobiliare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Accelerarea preţurilor la locuinţe de la niveluri deja ridicate a devenit una dintre principalele ameninţări la adresa stabilităţii economice, ţările înregistrând doar progrese limitate în controlul acestui fenomen, scrie cotidianul Financial Times.

Instrumentele pentru a ţine sub control boom-ul pieţei imobiliare nu au fost încă finalizate, dar "această situaţie nu trebuie să fie un motiv pentru lipsa acţiunii", a declarat directorul adjunct al FMI Min Zhu.

Preţurile la locuinţe "se menţin cu mult peste mediile istorice în majoritatea ţărilor" în relaţie cu veniturile şi chiriile, a spus Zhu într-un discurs săptămâna trecută la Bundesbank, banca centrală a Germaniei. Discursul a fost publicat mai târziu pentru a nu se suprapune anunţării deciziei de politică monetară a Băncii Centrale Europene.

"Este o situaţie în care se află, de exemplu, Australia, Belgia, Canada, Norvegia şi Suedia", a spus el.

Băncile centrale au redus dobânzile la minime record pentru a stimula economia după recesiunea globală şi au împins, astfel, preţurile locuinţelor la niveluri pe care FMI le consideră un risc semnificativ pentru economii.

În Canada, de exemplu, preţurile la locuinţe sunt cu 33% peste media pe termen lung raportată la venituri şi cu 87% peste media pe termen lung raportată la chirii. Pentru Marea Britanie, preţurile sunt cu 27% mai mari decât media în relaţie cu veniturile şi cu 38% peste cea raportată la chirii.

Un indice calculat de FMI privind preţurile locuinţelor arată o nouă accelerare a acestora, cu un avans de 3,1% faţă de anul anterior. Cel mai puternic avans este înregistrat pe pieţele emergente, unde preţurile au urcat cu 10% în Filipine, cu 9% în China şi cu 7% în Brazilia.

Cele mai ample scăderi au avut loc în ţările de la periferia UE, cu un declin de 7% în Grecia, 6,6% în Italia şi 5% în Spania.

Printre instrumentele pe care statele le-ar putea folosi pentru a reduce riscurile pieţei imobiliare, FMI a enumerat limitarea creditelor ipotecare în raport cu valoarea locuinţelor şi cu veniturile, reguli ca băncile să deţină mai mult capital pentru împrumuturi riscante, precum şi impunerea unor taxe care să limiteze cererea investitorilor străini pentru proprietăţi imobiliare.

În Statele Unite, preţurile cresc rapid, dar se află încă cu 13,4% sub media pe termen lung raportată la venituri şi cu 2,6% sub cea faţă de chirii.

Cea mai ieftină piaţă este Japonia, unde preţurile sunt cu 41% sub media pe termen lung raportată la venituri şi cu 38% sub cea raportată la chirii. De asemenea, Germania şi Estonia par ieftine, cu preţuri de peste 10% sub mediile pe termen lung.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 0 comentarii
Taguri:
FMI ,
PIAŢA IMOBILIARĂ ,
COMENTARII

Nu exista comentarii

COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
DIVORŢEAZĂ! Anunţul făcut după 30 de ani de căsătorie: „S-a şi mutat de acasă”