Banca Elveţiei menţine dobânda la zero şi este pregătită pentru noi măsuri pe piaţa valutară

Banca Centrală a Elveţiei a menţinut dobânda de politică monetară la zero, pentru a reduce pericolul unei recesiuni, şi a anunţat că este pregătită să adopte "noi măsuri", dacă va fi nevoie, pentru a împiedica aprecierea francului în raport cu euro, transmite Bloomberg.

512 afișări
Imaginea articolului Banca Elveţiei menţine dobânda la zero şi este pregătită pentru noi măsuri pe piaţa valutară

Banca Elveţiei menţine dobânda la zero şi este pregătită pentru noi măsuri pe piaţa valutară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Instituţia, condusă de Philipp Hildebrand, a menţiut la zero rata ţintă Libor la trei luni, după ce luna trecută a surprins prin reducereea acesteia de la 0,25%. Analiştii consultaţi de Bloomberg au anticipat decizia. Banca a reiterat că va apăra plafonul impus pentru cursul francului cu "maximă determinare" şi a avertizat că se aşteaptă la stagnarea economiei în a doua jumătate a anului, respectiv la declinul preţurilor de consum anul următor.

Banca a impus, săptămâna trecută, un plafon de 1,2 franci pentru euro şi s-a angajat să cumpere "cantităţi nelimitate" de valută pentru a proteja economia ţării. Aprecierea monedei la un nivel record în august a avut un impact puternic asupra marilor companii din Elveţia, precum Nestle, şi a cauzat o încetinire a economiei în trimestrul al doilea la un avans de 0,4%.

"Sunt foarte, foarte pesimişti. Prognoza de deflaţie pentru anul următor pare exagerată. Ar putea servi doar ca justificare pentru introducerea plafonului monetar", a spus Ulrike Rondorf, analist la Commerzbank.

Francul, considerat un plasament sigur în perioade de instabilitate financiară, a atins un record de 1,0075 franci pe euro la 9 august, din cauza temerilor investitorilor că guvernele europene ar putea fi incapabile să oprească criza datoriilor din regiune.

Moneda Elveţiei a rămas peste pragul de 1,2 unităţi pe euro după ce banca a introdus plafonul. La 11:05, francul se tranzacţiona pentru 1,2079 euro la 11:05, la Zurich.

"Prin aceste măsuri, banca ia poziţie împotriva ameninţării acute la adresa economiei şi a riscului de deflaţie generat de supraevaluarea francului. Banca va adopta noi măsuri, dacă perspectiva economică şi riscurile deflaţioniste le vor face necesare", se arată în comunicatul instituţiei, fără a se oferi alte detalii.

Pentru anul 2011, Banca Elveţiei a modificat prognoza de creştere economică de la 2% la 1,2-2%, iar cea de inflaţie de la 0,9% la 0,4%. Anul următor, preţurile de consum ar putea coborî cu 0,3%, urmând să urce cu 0,5% în 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici