Băncile europene, pregătite pentru un nou şoc financiar: Ar putea vinde active de 500 miliarde dolari în Europa Centrală şi de Est

Băncile din zona euro ar putea vinde anul viitor active de 500 de miliarde de dolari deţinute în pieţele emergente, majoritatea în Europa Centrală şi de Est (ECE), dacă se va repeta scenariul şocului financiar din 2008, potrivit analiştilor.

263 afișări
Imaginea articolului Băncile europene, pregătite pentru un nou şoc financiar: Ar putea vinde active de 500 miliarde dolari în Europa Centrală şi de Est

Băncile europene, pregătite pentru un nou şoc financiar: Ar putea vinde active de 500 miliarde dolari în Europa Centrală şi de Est (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Analiştii anticipează că băncile europene ar putea renunţa la active ponderate în funcţie de risc sau împrumuturi de până la 3.000 de miliarde de euro anul viitor, iar în urma presiunilor la care sunt supuse, majoritatea vânzărilor vor avea loc în afara pieţelor locale sau chiar a zonei euro.

Băncile din zona euro deţin active de peste 6.000 de miliarde de dolari în afara blocului uniunii monetare, între care 1.800 de miliarde de dolari în Statele Unite şi 1.000 de miliarde de dolari în Europa de Est, potrivit analiştilor băncii Nomura.

Morgan Stanley estimează că anul viitor ar putea fi vândute active de 500 de miliarde de dolari pe pieţele emergente, majoritatea în Europa de Est, dacă se va repeta scenariul şocului din 2008.

Sebastian Barbe, analist la Credit Agricole, avertizează că ieşirile de capital din Europa de Est ar putea fi chiar mai mari decât în 2008.

"De această dată, criza este concentrată în Europa de Vest, spre deosebire de criza creditelor ipotecare din Statele Unite de acum trei ani, iar impactul asupra comportamentului băncilor europene ar putea fi mai grav", a spus Barbe.

Analiştii Morgan Stanley au arătat că, pe măsură ce băncile din zona euro şi alte companii din regiune pierd accesul la pieţele externe de finanţare, sunt nevoite, cel puţin parţial, să vândă active din străinătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici