Băncile nu s-au restructurat şi au ajuns să transfere costurile ridicate clienţilor

Costurile administrative ale băncilor, de la salariile angajaţilor până la chiriile pentru sediile unităţilor teritoriale, continuă să aibă una dintre cele mai mari ponderi în dobânda creditelor, de circa 4%. Băncile nu s-au restructurat pe măsura crizei şi au transferat acest cost şi clienţilor bun-platnici.

292 afișări
Imaginea articolului Băncile nu s-au restructurat şi au ajuns să transfere costurile ridicate clienţilor

Băncile nu s-au restructurat şi au ajuns să transfere costurile ridicate clienţilor (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Băncile au continuat să includă în costul creditelor, în al treilea trimestru din acest an, o marjă de 3,8 puncte procentuale pentru a-şi acoperi costurile administrative, procentul fiind în scădere cu doar 0,2 puncte procentuale faţă de 2009.

Şeful supravegherii din BNR, Nicolae Cinteză, declara recent că procesul de restructurare la nivelul sistemului bancar, care a început în 2008, nu a fost atât de intens precum aşteptările BNR, iar banca centrală a fost nevoită să ceară la două bănci închiderea acelor unităţi din ţară care le aduceau pierderi majore.

Concurenţa slabă din sistemul financiar-bancar permite băncilor să "paseze" clienţilor costurile pro­-ve­nite din organizarea ineficientă a activităţii şi evalua­rea greşită a riscului, potrivit guvernatorului BNR Mugur Isărescu. Un sistem bancar concurenţial nu înseamnă neapărat mulţi actori, ci mai curând con­curenţi puter­nici, sănătoşi, care au capacitatea să lupte cu costurile, în opinia guvernatorului.

Bancherii au fost destul de blânzi când au ajustat costurile interne, invocând necesitatea menţinerii potenţialului de dezvoltare, pentru momentul când piaţa îşi va reveni. Şi astfel au transferat o parte din costurile interne către clienţii existenţi, bun-platnici.

Citeşte mai mult pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici