Băncile străine din Londra plănuiesc transferarea operaţiunilor, din cauza unei taxe bancare

Băncile străine prezente în centrul financiar londonez plănuiesc retragerea controlată din operaţiunile care le expun la o taxă bancară impusă de legislaţia britanică, potrivit unor surse din industrie care au făcut referire la Citigroup, JPMorgan şi UBS, relatează Financial Times.

211 afișări
Imaginea articolului Băncile străine din Londra plănuiesc transferarea operaţiunilor, din cauza unei taxe bancare

Băncile străine din Londra plănuiesc transferarea operaţiunilor, din cauza unei taxe bancare

HSBC şi Standard Chartered, ambele cu sediile centrale în Marea Britanie şi care trebuie să aplice taxa pe activele globale, nu au făcut un secret din planurile de a-şi transfera sediile, cel mai probabil în Asia.

Din luna martie, când ministrul de Finanţe George Osborne a majorat taxa bancară aplicată activelor bancare la 0,21%, aceasta fiind a noua creştere de la introducerea taxei în 2011, băncile au intensificat analizarea opţiunilor de transferare a operaţiunilor în alte ţări.

Băncile străine trebuie să plătească această taxă doar pentru activele din Marea Britanie, fiind mai uşor să îşi transfere operaţunile din City of London în străinătate.

Bancherii nu sunt dispuşi încă să discute public despre aceste planuri, dar Citigroup, JPMorgan şi UBS sunt printre băncile care iau în considerare astfel de decizii, au spus sursele.

Reprezentanţii băncilor au refuzat să comenteze.

"Sunt probleme analizate la nivelul întregii industrii, în legătură cu mixul de afaceri şi modul în care structurăm operaţiunile din Marea Britanie în raport cu alte activităţi. Analiza este determinată de taxa bancară. În fiecare an majorează cuantumul. Este frustrant", a declarat un bancher.

Trei bancheri au spus că atenţia este îndreptată în mod special către acordurile de refinanţare, aşa-numitele tranzacţii repo, care pot umfla în mod inutil bilanţurile contabile.

'Taxa face ca unele afaceri din Marea Britanie să devină nerentabile economic", a spus Anthony Browne, care a dat ca exemplu tranzacţiile repo şi operaţiunile internaţionale de trading, care în mod tradiţional erau efectuate la Londra dar care în prezent sunt transferate în alte regiuni.

Unii bancheri subliniază faptul că în contextul nivelului scăzut al dobânzilor şi al reglementărilor mai stricte, multe tranzacţii repo şi operaţiuni de trading pot deveni de importanţă economică marginală.

Amploarea operaţiunilor financiare internaţionale desfăşurate în Londra a reprezentat un motiv de îngrijorare de la declanşarea crizei financiare şi prăbuşirea băncilor Lehman Brothers şi Royal Bank of Scotland. Complexitatea desfiinţării Lehman, costul salvării RBS şi Lloyds şi scandalul "balena londoneză", declanşat de operaţiunile de trading riscante de la JPMorgan au provocat îngrijorare în rândul autorităţilor britanice, legată de operaţiunile supradimenţionate care au loc în centrul financiar londonez.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici