Banii donaţi pentru "Cuminţenia Pământului" se vor returna până anul viitor pe 31 decembrie 2017

Guvernul a decis joi ca banii pentru "Cuminţenia Pământului" să fie returnaţi integral până la 31 decembrie 2017, a anunţat purtătorul de Guvânt, Liviu Iolu.

2249 afișări
Imaginea articolului Banii donaţi pentru "Cuminţenia Pământului" se vor returna până anul viitor pe 31 decembrie 2017

Banii pentru "Cuminţenia Pământului" se vor returna până pe 31 decembrie 2017 (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Arhiva Foto)

"Sumele donate vor putea fi restituite integral donatorilor până pe 31 decembrie 2017. Guvernul a stabilit mecanismele de restituire a donaţiilor. Până acum au participat aproximativ 100.000 de donatori, suma totală donată fiind de 1,273 milioane de euro", a declarat Liviu Iolu.

Acesta a spus că pentru restituirea sumelor donate prin SMS şi prin intermediul liniilor telefonice, Guvernul va încheia acorduri cu operatorii de telefonie.

Hotărârea adoptată de Guvern stabileşte condiţiile, etapele şi termenele pentru procedura de restituire a donaţiilor, precum şi modelul cererii de restituire. De asemenea, reglementează modalitatea de suportare a comisioanelor, precum şi a diferenţelor de curs valutar aferente restituirii donaţiilor, care vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii.

Sumele colectate în lei vor fi restituite pe bază de ordin de plată din contul de disponibilităţi deschis de Ministerul Culturii la Trezoreria Statului şi/sau din conturile în lei deschise la instituţiile de credit.

Sumele colectate în valută vor fi restituite pe bază de ordin de plată din conturile în valută deschise de Ministerul Culturii la instituţiile de credit.

Totodată, sunt stabilite mecanismele de restituire a donaţiilor efectuate prin intermediul companiilor de telefonie mobilă.

Pentru restituirea sumelor încasate din SMS-uri şi din numerele liniilor de telefonie fixă, Ministerul Culturii va încheia acorduri scrise cu cei patru operatori de telefonie mobilă şi cu integratorul tehnic. Operatorii de telefonie mobilă au fluxuri diferite de decontare a sumelor, ceea ce presupune termene diferite de încasare efectivă a banilor şi transferul lor în conturile Ministerului Culturii. Mecanismele de decontare de către operatorii de telefonie mobilă a sumelor donate prin sms presupun fluxuri diferite de decontare a acestora, respectiv încasarea efectivă a sumelor donate doar odată cu plata facturilor emise de către operatorii de telefonie mobilă către beneficiarii acestor servicii.

În cazul sumelor de bani provenind din SMS-uri şi din numerele liniilor de telefonie fixă neîncasate până la data de 31 ianuarie 2017, nu vor mai fi transferate către Ministerul Culturii, urmând a fi returnate către donatori direct de către operatorii de telefonie mobilă. Returnarea se va face în baza unei liste pe care Ministerul Culturii o va primi de la operatorii de telefonie mobilă şi de la integratorul tehnic, listă care va cuprinde numărul de telefon de la care a fost făcută donaţia prin SMS şi data tranzacţiei donaţiei prin SMS.

Pentru donaţiile provenite prin SMS, cursul valutar la care se calculează şi se face returnarea sumei către donatorul final este cel din data rectificării pe factură/bonusarea la numărul de telefon în cazul cartelei prepaid.

Pentru situaţia donatorilor care nu pot fi identificaţi (spre exemplu, în cazul donaţiilor efectuate în numerar la ghişeele băncilor sau prin intermediul automatelor bancare care acceptă numerar pentru efectuarea unei plăţi, donaţiile efectuate prin cartele prepaid care au expirat, etc), se prevede posibilitatea ca aceştia să depună la Ministerul Culturii la adresa/adresele, inclusiv prin poşta electronică, comunicate public pe pagina proprie de internet şi pe pagina Guvernului, precum şi pe alte căi mediatice, o cerere de restituire a sumelor, conform modelului prevăzut în anexa Hotărârii de Guvern. Cererea poate fi depusă până la data de 31 octombrie 2017.

Cererea de restituire va fi însoţită de copii ale documentelor de plată ale solicitanţilor şi trebuie să conţină următoarele elemente: denumirea solicitantului; codul de înregistrare fiscală / CNP; domiciliul solicitantului; suma solicitată la restituire; codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea; banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei; documente justificative/dovada depunerii sumei solicitate în original, numărul de telefon la care poate fi contactat si numărul de telefon folosit la donarea sumei prin SMS, după caz.

Ministerul Culturii verifică respectarea tuturor obligaţiilor pentru efectuarea plăţii, urmând ca în termen de 60 de zile de la depunerea cererii să fie restituite sumele donate.

Ministerul Culturii va comunica public pe pagina proprie de internet şi pe pagina Guvernului, precum şi pe alte căi mediatice calendarul restituirii sumelor donate, pe etape şi pe categorii de donatori.

De asemenea, este reglementată şi situaţia persoanelor fizice sau juridice care au făcut donaţii şi nu doresc restituirea acestora. Aceste persoane fizice şi juridice îşi pot exprima opţiunea, în mod expres, în scris, către Ministerul Culturii, până la data de 31 martie 2017.

Sumele donate pentru care persoanele fizice sau juridice şi-au exprimat opţiunea de renunţare la restituire sau pentru care donatorii nu au putut fi identificaţi indiferent de modalitatea de colectare sau care nu au putut face dovada donaţiei, până la 31 decembrie 2017, se fac venituri la bugetul de stat.

Donaţiile încasate prin intermediul persoanelor juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ cu care Ministerul Culturii a încheiat contracte pentru a sprijini colectarea fondurilor, pot fi restituite în mod direct donatorilor fie de către aceste persoane juridice, pe baza acordului încheiat cu Ministerul Culturii, fie în mod direct de către Ministerul Culturii.

Comisioanele precum şi diferenţele de curs valutar aferente restituirii donaţiilor, indiferent de mijlocul prin care acestea au fost colectate, vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici