Băsescu: Ponta vrea să facă ceva ilegal în CSAT cu CFR Marfă, nu pare străin de un aranjament murdar

Traian Băsescu susţine că Victor Ponta cere CSAT să încalce legea cu avizul pentru privatizarea CFR Marfă şi că nu pare a fi străin de un "aranjament murdar" în acest caz, preşedintele precizând că premierul trebuie să-şi asume responsabilitatea, nu să se limiteze la rolul de starletă de televiziune

694 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Ponta vrea să facă ceva ilegal în CSAT cu CFR Marfă, nu pare străin de un aranjament murdar

Băsescu: Ponta vrea să facă ceva ilegal în CSAT cu CFR Marfă, nu pare străin de un aranjament murdar (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

"Nu poţi să ceri CSAT să facă ceva ilegal. Victor Ponta pare a fi un premier fără respect pentru lege. El pur şi simplu vrea ceva ilegal. Este ilegal ca CSAT să valideze contracte de privatizare sau să aprobe câştigători de licitaţii. Nici măcar nu există un precedent în acest sens (...) De la Victor Ponta te poţi aştepta oricând la lucruri ilegale sau la situaţii în care nu are curajul asumării responsabilităţii funcţiei. Oriunde în această lume, inclusiv în România, un prim-ministru nu se poate limita doar la rolul de starletă de televiziune. Uneori trebuie să ia şi decizii importante. Dacă eram în locul domniei sale, sau dacă CSAT ar fi avut atribuţiuni legale în materie, acceleram procesele şi spuneam de mult «da» sau «nu» acestei privatizări. Tergiversarea deciziei nu este decât în detrimentul companiei, al salariaţilor şi al credibilităţii statului român", a susţinut TraiTraian Băsescutr-un interviu difuzat duminică de "România Liberă".

Totodată, preşedintele a susţinut că din punct de vedere legal el nu poate bloca o privatizare, însă poziţia sa în cadrul pactului de coabitare nu presupune că asistă "tăcut" şi semnează tot ce primeşte de la Guvern sau Parlament.

"Dacă Victor Ponta şi USL cred că preşedintele asistă tăcut şi semnează tot ce primeşte de la Guvern sau de la majoritatea parlamentară, de dragul coabitării, se înşală (...) Nu poate miza nimeni că acordul de coabitare m-ar face să nu respect art. 80 din Constituţie, care spune că preşedintele veghează la buna funcţionare a instituţiilor statului. Instituţii printre care se numără şi Guvernul", a mai precizat Băsescu.

În plus, şeful statului a apreciat că în spatele privatizării CFR Marfă ar fi vorba de o serie de interese, "un aranjament murdar" de care premierul Victor Ponta nu pare a fi străin.

Preşedintele a precizat că ceea ce l-a determinat în ultima perioadă să-l critice pe Ponta a fost "superficialitatea lui legată de CFR Marfă".

"Nu ştiu ce cadou a vrut să-i facă lui Relu Fenechiu, dar eu în locul lui aş fi fost mult mai prudent, până când vedeam că investitorul declarat câştigător are şi banii de cumpărare, şi cei de investiţii. Aici însă poate fi un aranjament murdar, de care Victor Ponta nu pare a fi străin şi în care şi-ar dori cu orice preţ să atragă şi CSAT. Mai mult sau mai puţin tehnica lui Adrian Năstase, care a reuşit să-şi ascundă marile ticăloşii în spatele unor legi de tipul celei privind privatizarea Petrom cu tot cu resursele subsolului şi cele submarine sau cea legată de Bechtel", a mai susţinut şeful statului.

De asemenea, Băsescu a precizat că în cadrul discuţiilor cu delegaţia FMI a "pregătit terenul" pentru care premierul Victor Ponta să poate pleda pentru reluarea licitaţiei în privinţa CFR Marfă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici