Băsescu: România trebuie să menţină ca obiective pentru 2020 cele ale Agendei UE 2020

România trebuie să menţină ca obiective pentru 2020 cele ale Agendei UE 2020, apreciind că mineritul, petrochimia şi industria alimentară sunt ramuri în care România poate avea succes, a declarat vineri preşedintele Traian Băsescu.

199 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România trebuie să menţină ca obiective pentru 2020 cele ale Agendei UE 2020

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax foto)

"România trebuie să menţină ca obiective pentru 2020 obiectivele Agendei UE 2020. Sunt cele legate de energie, de realizarea unui mix energetic corespunzător, cele legate de reducerea intensităţii energetice şi procesele de reducere a pierderilor şi a consumurilor excesive de energie reprezintă una din marile resurse pe care România le are. Nu în ultimul rând, obiectivele Agendei 2020 pentru educaţie, iar legea educaţiei răspunde exact acestor obiective, de a creşte numărul procentului absolvenţilor de studii superioare, procentul celor cu doctorate, de a reduce procentul de abandon şcolar, ca să nu mai vorbim de crearea de locuri de muncă, tot obiective din Agenda 2020", a declarat preşedintele la o gală a studenţilor români din străinătate.

El a prezentat câteva dintre principalele ramuri economice în care România poate avea succes.

"Aş începe enumerarea ramurilor prioritare cu dezvoltarea sau reluarea mineritului. România are resurse, aur, argint, cupru, multe alte metale. Crearea de locuri de muncă implică reluarea exploatărilor în aceste domenii ale mineritului, având în vedere creşterea consistentă a preţurilor în ultimii ani, ceea ce va face posibilă exploatarea în sistem privat sau de către stat fără subvenţii. Una era să subvenţionezi acum zece ani aurul pentru a fi procesat la Baia Mare, alta este să-l exploatezi fără subvenţii. Cuprul în aceeaşi situaţie, argintul în aceeaşi situaţie şi multe alte minereuri şi aş spune, deci, mineritul trebuie să devină o activitate prioritară de relansare economică, un element al relansării noastre economice. Industria chimică este abandonată şi ea reprezintă şansa de a asigura agriculturii necesarul de îngrăşăminte, de a asigura economiei româneşti necesarul de produse chimice. Aici includ şi petrochimia şi vreau să cred că anul acesta va reporni RAFO Oneşti în urma retehnologizării, chiar o pornire parţială", a detaliat preşedintele Băsescu.

Băsescu a mai adăugat turismul, apreciind că investiţiile în infrastructură sunt absolut necesare.

"Industria alimentară... România trebuie să aibă în vedere că utilizând banii europeni poate să-şi dezvolte o industrie alimentară modernă care să valorifice producţia agricolă pe care o realizăm. Industria de automobile, nu mai vorbesc şi cu siguranţă cercetarea, mediul trebuie să fie de asemenea o prioritate în perioada următoare", a mai spus preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici