Băsescu: Sunt un adept al vânzării de companii sau părţi din acţiuni pe Bursă. Aş începe cu CFR Marfă

Şeful statului a declarat, duminică, la ProTV, că este un adept al vânzării pe Bursă a societăţilor de stat sau unor părţi din acţiunile companiilor, spunând că ar începe cu CFR Marfă şi ar continua cu pachete mici de la Transelectrica, Transgaz, Romgaz, estimând veniturile la buget la 6-7 miliarde.

24 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Sunt un adept al vânzării de companii sau părţi din acţiuni pe Bursă. Aş începe cu CFR Marfă

Băsescu: Sunt un adept al vânzării de companii sau părţi din acţiuni pe Bursă. Aş începe cu CFR Marfă (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

"Avem de privatizat societăţi de stat", a spus Băsescu, amintind de faptul că, în 2009, a fost un adversar al acestei variante, spunând atunci că este prea adâncă criza pentru a da gratis activele sau ca acestea să fie listate la bursă.

Întrebat ce societăţi ar privatiza anul viitor, şeful statului a răspuns: "Foarte multe".

"Aş începe cu Compania de Transport Marfă la Calea Ferată. Dar privatizări pe bursă, atenţie! Avem nevoie de consolidarea bursei. Avem nevoie să facem o economie care se alimentează de pe piaţă. Aş continua cu pachete mici de privatizare de la Transelectrica, de la Transgaz şi Romgaz, aş privatiza RA-APPS", a afirmat şeful statului.

"Avem de consolidat bursa şi de aceea sunt un adept al vânzării de companii sau a părţi din acţiunile companiilor pe bursă. De asemenea, companiile la care avem statutul de acţionar minoritar, trebuie vândute", a continuat el.

Întrebat ce sume sunt estimate a intra astfel în buget, preşedintele a spus că "pot intra foarte mulţi bani, şase-şapte miliarde".

Traian Băsescu a subliniat că nu este nevoie de toţi banii odată şi a pledat pentru prudenţă.

"Până când nu ajungem să ne echilibrăm deficitele la fonduri trebuie să fim foarte prudenţi în valorificarea acţiunilor pe piaţă, pentru că, în loc să ducem banii la investiţii, în cele din urmă îi vom duce în cheltuieli sociale şi salarii. Şi atunci trebuie să avem o viteză de privatizare corespunzătoare nevoilor de investiţii", a spus şeful statului.

Guvernul a decis la începutul lunii august să înceapă procedurile pentru vânzare la Bursă a 9,84% din acţiunile statului la OMV Petrom (SNP), precum şi a unor pachete din acţiunile deţinute la companiile Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) şi Romgaz, la care va derula o ofertă publică secundară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici