BCE reconfigurează operaţiunile de refinanţare bancară, în cadrul eforturilor stabilizării inflaţiei

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, joi, reconfigurarea operaţiunilor de refinanţare bancară pe termen lung, prin adaptarea la noua politică monetară, în cadrul acţiunilor de reducere a inflaţiei şi de stabilizare macroeconomică în zona euro.

302 afișări
Imaginea articolului BCE reconfigurează operaţiunile de refinanţare bancară, în cadrul eforturilor stabilizării inflaţiei

"Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis astăzi să recalibreze condiţiile celei de-a treia serii a operaţiunilor de refinanţare pe termen lung (TLTRO III), în cadrul măsurilor de politică monetară adoptate pentru restabilirea stabilităţii preţurilor pe termen mediu. În contextul actualelor evoluţii inflaţioniste şi al perspectivelor, este necesar să adaptăm anumiţi parametri ai operaţiunilor de refinanţare pe termen lung (TLTRO III) pentru a implementa politicile dobânzilor de referinţă în condiţiile de creditare bancară astfel încât operaţiunile de refinanţare să contribuie la transmiterea liniei de politică monetară astfel încât să asigure revenirea în timp util la ţinta de inflaţie a BCE de 2% pe termen mediu", anunţă Banca Centrală Europeană (BCE), într-un comunicat postat pe site-ul oficial şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

"Recalibrarea termenilor şi condiţiilor TLTRO III va contribui la normalizarea costurilor de finanţare bancară, iar normalizarea condiţiilor de finanţare va exercita presiuni în sensul scăderii inflaţiei, contribuind la restabilirea stabilităţii preţurilor pe termen mediu. (...) Începând din 23 noiembrie 2022 până la termenul de maturitate sau la data iniţială de scadenţă a operaţiunilor TLTRO III, rata dobânzii operaţiunilor TLTRO III va fi indexată cu media dobânzilor-cheie aferente în această perioadă", subliniază BCE.

BCE a majorat joi dobânzile de referinţă cu 0,75%, în eforturile de reducere a inflaţiei. Ratele dobânzilor principalelor operaţiuni de refinanţare, ale instrumentului marginal de creditare şi depozitelor au fost majorate până la nivelurile de 2,00%, 2,25% şi 1,50%, cu efect din 2 noiembrie 2022. Politica monetară a BCE "are scopul de a reduce susţinerea pentru cerere şi a preveni riscul unei tendinţe persistente în aşteptările privind inflaţia".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici