Bernanke: Reducerea exagerată a cheltuielilor poate afecta redresarea economiei SUA

Preşedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Ben Bernanke, a avertizat joi Congresul că reducerea exagerată a cheltuielilor guvernamentale poate afecta redresarea economică şi aşa fragilă şi a avertizat că intrarea în incapacitate de plată poate provoca un haos financiar.

155 afișări
Imaginea articolului Bernanke: Reducerea exagerată a cheltuielilor poate afecta redresarea economiei SUA

Bernanke: Reducerea exagerată a cheltuielilor poate afecta redresarea economiei SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cer Congresului, care analizează modificarea bugetului, să ţină cont că redresarea este mai degrabă fragilă, iar reducerea drastică, excesivă, a cheltuielilor, în viitorul apropiat, poate afecta relansarea", a afirmat Bernake în comitetul bancar al Senatului.

Congresul şi Casa Alba se află într-un blocaj al discuţiilor referitoare la reducerea deficitului bugetar.

Republicanii cer reducerea cu 2.400 de miliarde de dolari a cheltuielilor guvernamentale, pentru a accepta în schimb majorarea limitei de îndatorare, în prezent de 14.300 de miliarde de dolari.

Trezoreria a avertizat că de pe 2 august nu va mai putea să îşi respecte toate obligaţiile financiare, în lipsa acordului privind planul datoriilor.

Bernanke a avertizat din nou în Congres că un default (incapacitate de plată) al Statelor Unite ar fi "o calamitate şi ar crea un şoc financiar extrem de grav, cu efecte nu doar în economia americană ci şi la nivel mondial".

El a adăugat că eşecul de a creşte limita de îndatorare ar fi "o rană autoprovocată".

Bernanke a reiterat totodată că Fed este pregătită pentru noi măsuri de relaxare monetară, dar că nu a venit încă momentul să facă acest lucru.

În urma acestei afirmaţii, euro a inversat tendinţa pozitivă, fiind tranzacţionat în scădere cu 0,2%, la 1,4140 dolari pe unitate.

Moody's a avertizat miercuri seara că Statele Unite şi-ar putea pierde cel mai ridicat nivel de rating, "AAA", dacă nu este rezolvat blocajul legat de limita datoriilor.

Standard & Poor's (S&P) a avertizat în particular politicienii americani şi marile companii că ar putea reduce ratingul de credit al Statelor Unite chiar dacă guvernul reuşeşte să-şi plătească datoriile, în cazul în care ar rămâne în urmă, spre exemplu, cu plăţile sociale.

China, principalul creditor străin al SUA, a cerut joi guvernului american să adopte politici responsabile pentru a proteja interesele investitorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici